Защо е полезно червеното цвекло?

Червеното цвекло е богато на захар (8 - 12,5%), минерални вещества (соли на калия, калция, желязото, магнезия, фосфора, йода). Съдържа органични киселини. От витамините при него преобладават витамин С (до 25 мг в 100 г), В1, В2, Р и РР. В младата грудка витамин С е в още по-голямо количество, отколкото в старата: до 50 мг на 100 г. Цвеклото съдържа и много бетакаротин (провитамин А).

Как се използва червеното цвекло?

Кореноплодът обикновено се яде варен и печен (салати, ордьоври, борш), по-рядко - маринован и задушен, а още по-рядко - суров.

От него се приготвят естествени оцветители. Например можете да боядисате великденските яйца в червено.

От листата му се правят супи и салати. В някои краища на България приготвят чудесен зелник от тях. Зелената пролетна супа придобива невероятен вкус, ако се приготви вместо със спанак с листа от цвекло. В тях могат да се завият и традиционните сармички.

Как да го готвите правилно?

  • 3а да се запазят витамините, най-добре е цвеклото да се вари или пече цяло и необелено и без да му се режат корените.
  • Вари се без сол и под капак около час.
  • Слага се във вряща, а не в студена вода.
  • Ако все пак се налага цвеклото да се обели, това се прави непосредствено преди готвенето, за да не се разруши витамин С от досега с въздуха.
  • Задушено с масло е чудесна гарнитура за печено месо. При приготвянето трябва да имате предвид, че на 1 кг цвекло се слагат 200 мл вода и 20 - 50 г масло.
  • 3а да запази първоначалния си цвят при продължително варене или задушаване, във водата се добавя оцет, лимонов сок, или захар (1/2 ч. л. на 2 л вода).
  • За салати е най-добре да се използва печено цвекло. То се приготвя цяло, без да се бели, слага се върху решетката във фурна, нагрята до 160 - 180 градуса. Времето за печене е около час и половина.
  • За супи може да се използва сушено цвекло. Преди това то се попарва, отрежда се и се залива с вода със стайна температура, за да бухне. Сушеното цвекло трябва да се вари в същата вода, в която е киснало, за да се намали загубата на хранителни вещества.
  • При използването на сурови листа за салати те трябва да се накиснат в студена подсолена вода за половин час, а след това да се накъсат.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #червено цвекло #как да готвите правилно