Полезна ли е кафявата захар?

Тръстиковата захар съдържа много повече минерални вещества от всеки друг вид захар - от цвекло, малц, кленова, палмова.

За сравнение, в 100 г бяла захар се съдържат 1 мг калций, 0,01 мг желязо и 2 мг калий, а в същото количество кафява - 85 мг калций, 1,91 мг желязо, 346 мг калий, 29 мг магнезий, 22 мг фосфор, 39 мг натрий и 0,18 мг цинк. Освен това тя е богата на витамини от групата В - 1, 2, 3, 6 и 9.

меласата - сладкия сок, който се изцежда от тръстиката, после се преработва и кристализира. От него идва и специфичният й цвят.

Вкусна ли е кафявата захар?

Често приятният вкус отсъства от здравословните продукти, но кафявата захар може да се похвали с този бонус. Дължи го на меласата - сладкия сок, който се изцежда от тръстиката, после се преработва и кристализира. От него идва и специфичният й цвят.

Специалистите бармани и кулинари приготвят най-изисканите коктейли, сосове за рибни и месни ястия, кремове и тестени десерти с натурална тръстикова захар. Добавена в кафето или чая, кафявата сладост подчертава още по-силно вкуса на любимите ни топли напитки.

Отразява ли се на фигурата?

Стига да следвате правилото, че приемате количества според физическата си активност, т.е. изгаряте калориите, които сте получили със захарта. Ако закусвате, обядвате и вечеряте със сладки изкушения, тогава няма как да не натрупате излишни килограми.

Не бива обаче да забравяте другата опасност при употребата на захар - тя предизвиква понижаване на нивото на инсулина в кръвта и поради това започвате да се чувствате уморени и гладни. Апетитът ви се събужда, но ако хапвате с мярка, няма опасност.
Как да изберете истинската кафява захар?

За да сте сигурни,че не купувате менте от недобросъвестни производители, а натурална тръстикова захар, проверете три основни неща:

  • На етикета трябва да пише „нерафинирана“, а не „кафява рафинирана захар“.
  • Цената трябва да е чувствително по-висока от стойността на бялата рафинирана захар. Ако е близка, по-добре не рискувайте.
  • Ароматът на натуралната кафява захар е силен, характерен – мирише на карамел, докато при фалшифицирания продукт обикновено се усеща мирис на прегоряла захар.

Как да съхранявате кафявата захар?

Кафявата захар се овлажнява и втвърдява по-бързо от бялата, затова не я дръжте в захарница без капак. Най-добре, след като отворите опаковката, пресипете захарта в съд с херметическо затваряне -например стъклен буркан с капак на винт. Дори там обаче не бива да я съхранявате повече от година. Ако все пак се втвърди, сложете я в купа, покрийте с влажна кърпа и я оставете така няколко часа, за да се отпусне. Друг трик е да оставите резен ябълка в съда, за да овлажни втвърдената захар.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кафява захар