© Unsplash

Всеки човек измерва по различен начин щастието, но често забравяме, че то е огън, който трябва да се подклажда – чрез изразяване на любов, грижа за себе си, смях и позитивни мисли. Ето още няколко съвета за това как да бъдем по-щастливи:

Оценявайте малките неща

Много често не забелязваме или не оценяваме достатъчно малките неща или моменти, които ни носят щастие, като ги приемаме за даденост. Звучи банално, но истината е, че това са най-важните неща в живота ни.

Разширете социалните си контакти

Добрите взаимоотношения със семейството и приятелите допринасят за по-щастливия живот. Тези връзки спомагат за изграждането на самоуважение и почитане на другите. Те спомагат и за по-лесното преодоляване на трудните моменти, а споделянето на успехите носи усещане за сигурност и щастие.

Бъдете активни

Физическата активност е полезна не само за здравето ни, но и за душевния ни комфорт. Разходките пеш, карането на колело, дори качването на стълби, биха могли да подобрят настроението ни.

Придобийте нови умения

Понякога рутината действа потискащо, затова опитайте да се разнообразите с нещо ново, което ви доставя удоволствие и ви прави щастливи. Това може да е придобиване на нова професионална квалификация, кулинарен курс, рисуване, нов спорт или нещо друго.

Прощавайте

"Да си гневен за дълго е като да хванеш горещи въглени, за да ги хвърлиш по някой друг – ти си този, който получава изгарянията" – тази будистка мъдрост е съвсем вярна. Прощавайки на хората, вероятността да изпаднете в състояние на депресия, да изпитвате омраза, яд или тревожност, е съвсем минимална.

Не се сравнявайте

Не се самокритикувайте и недейте да се сравнявате с другите. Поставяйте си реалистични цели и бъдете последователни. Малките неуспехи са част от живота на всеки, затова се концентрирайте върху собствените си качества и бъдете по-снизходителни към себе си, когато нещата не се случват точно така както ви се иска.

Бъдете част от нещо голямо

Бъдете част от някаква общност, от нещо по-голямо от вас самите. Щастливите хора намират цел и смисъл в живота си – работа, грижи за семейството, споделено хоби. Чувството за принадлежност елиминира тревожността и стреса.

Помагайте на другите

Когато се чувствате тъжни, вие обикновено мислите само за себе си. Чуждото щастие обикновено ни зарежда с положително настроение и ни кара да забравим дребните тревоги, затова помагайте на другите и споделяйте тяхното щастие.

Разрешавайте проблемите си

Не отлагайте решаването на личните ви проблеми, а действайте. Така ще бъдете много по-спокойни и щастливи.

Релаксирайте

Почивката е важна за доброто ни настроение, затова отделяйте време за релакс - хубава музика, книга или филм, разходки, близки и далечни пътувания, козметични процедури и културни събития. Тези занимания отключват хормона на щастието, така че не забравяйте да се наслаждавате на всеки ден, колкото и да е натоварена програмата ви.

Спрете да чакате щастието

Спрете да чакате щастието – създайте си го! Разполагате с един живот и един-единствен шанс да бъдете щастливи. Понякога щастието стои точно пред вас, затова се огледайте и отворете сърцето си него. Мислете позитивно и не губете време в мрачни мисли.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Щастие