Съвет 1: Задайте си въпроса: каква работа търсите точно?

Отговорът на този въпрос ще предопредели цялата ви стратегия. Ако вече сте се ориентирали в пазара на труда и знаете какво можете и искате да работите, не звънете и не изпращайте документи на всички попаднали пред очите ви обяви. Съществува опасност, когато ви потърсят, да не се сетите за коя от всички работи става въпрос... А това прави лошо впечатление на работодателите. Обадете си и изпратете документите си само на онези обяви, на чийто условия смятате, че отговаряте, и за които позиции наистина проявявате интерес.

Съвет 2: Потърсете помощ от приятели и познати!

Не се притеснявайте да кажете на приятелите и познатите си, че търсите работа. В това няма нищо срамно! Напротив. Така шансът ви за бързо намиране на нова работа се увеличава неколкократно. Защото приятелите ви могат да ви препоръчат на свои приятели и така периметърът ви на търсене се разширява. Освен това

много от работодателите предпочитат да назначават хора с препоръка от човек, когото познават и ценят. Затова ако сте останали без работа, използвайте всяка възможност да информирате повече познати.

Съвет 3: Не лъжете!

Напоследък, в желанието си да намерят работа, много от кандидатите лъжат в своите автобиографии. Това е много грешен ход, защото лъжата рано или късно ще бъде разкрита. Ще спечелите повече, ако проявите честност и точност при описанието на уменията и знанията ви.

Съвет 4: Запишете се на курсове

Не губете времето си в самосъжаление, а се запишете на курсове за придобиване на допълнителна квалификация и умения. Вариантите са много - повишаване на езиковата и компютърната грамотност, придобиване на мениджърски или презентаторски умения, курсове за работа в екип или личностно развитие.

Съвет 5: Не се отчайвайте!

В случай, че вече сте кандидатствали на 10-15 места, но нямате отговор, не се отчайвайте. Опитайте се да си осигурите временна заетост - почасова работа или нещо на хонорар. Много е важно, когато все пак ви поканят на интервю, да демонстрирате хъс за работа, информираност и компетентност. Важно е също, да проучите какви са заплатите в съответния сектор към момента. Съществува опасност да изпуснете добра позиция заради претенциите ви за прекалено високо заплащане.

Не забравяйте!, че по време на криза работодателите търсят да наемат качествени хора срещу по-ниско заплащане. Ако обаче знае, че може да разчита на вас, на един по-късен момент, когато настъпи финансова стабилност, шефът може да ви увеличи възнаграждението.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кариери #търсене на работа #работа