• Родът на Сентполия или африканска теменужка, включващ 11 вида, произхождащи от тропична Африка, носи името на своя откривател Saint Paul Hilaire.
  • Най-голяма популярност като декоративно растение е получил видът Saintpaulia jonantha, който произхожда от Узамбарските планини в Африка.
  • Сенполиите са многогодишни тревисти растения, израстващи на височина до 30 см. Стъблата са силно скъсени.
  • Листата са месести, овални или сърцевидни, целокрайни или леко назъбени, покрити с нежни власинки. При някои сортове те имат пурпурен оттенък, а наличието на светли петна в центъра им повишава тяхната декоративната стойност.
  • На върха на цветовете са разположени 4-6 цвята. Те наподобяват по форма тези на теменужките, но са по-едри 3-4 см в диаметър.

Как да се грижите за Сентполия или африканска теменужка:


Светлина: Сенполията обича светлите места, но не и пряко слънчево огряване. На слънце, листата прегарят и растенията престават да цъфтят.

Температура: Оптималната температура за развитие е 16-18°С.

Поливане: Почвата трябва да бъде умерено влажна, като поливането се осъществява винаги от долната част (в подложката). Капки вода по листата могат да причинят появата на кафяви петна по тях.

Торене: Препоръчва се тор в малки дози на всеки две седмици от март до август.

Размножаване: Сенполията се размножава със семена и вегетативно - чрез разделяне и чрез листни резници. Семенното размножаване се използва само за получаване на нови сортове. При вегетативното размножаване всички декоративни качества се запазват непроменени и освен това младите растения зацъфтяват по-рано. Тъй като при разделяне новите растения загниват или продължително боледуват, размножаването с листни резници се прилага най-често.

Размножаване с листни резници: С остро ножче се отрязват до основата добре развити външни листа. Вкореняват се във влажен пясък или в смес от пясък (или перлит) и торф. При температура 18-20°С и умерена влажност, вкореняване-то става за 25-30 дни. Вкоренените растения се засаждат в саксии с диаметър 7-8 см., в почвена смес приготвена от листовка, добре разложен оборски тор, пясък.

Пресаждане: Сенполия предпочита лека и хранителна почва. За да се осигури на растението достъп до необходимите елементи, пресаждане се извършва веднъж на 1-2 години. Трябва да се изберат притки и достатъчно широки саксии. На дъното се поставя дренажен слой. Следните компоненти се използват за съставяне на почвената смес:

  • пръст приготвена от листовка;
  • торф;
  • добре разложен оборски тор;
  • пясък.

Не се препоръчва засаждане на растението твърде дълбоко в почвата.

За повече цвят: За изобилен цъфтеж на сенполията или африканска теменужка поставете в саксията противозачатъчно хапче.


Вредители и заболявания: Сенполията както всички декоративни растения се напада от различни гъбни, бактериални и вирусни болести, които могат да станат причина за поява на различни напетнявания по листата, омекване и загниване на стеблото, корените.

Най-често срещано заболяване е загниването на листните дръжки и корените, което води до увяхване на растението.

Причина за тези повреди са почвени гъби (Rhizoctonia, Pythium), които проникват през ранички в корените или основата на стеблото. Благоприятни условия за развитие на тези гъбички са преполиването, задържането на излишна вода в почвата, липсата на дренаж. Сенполията не обича повишената влажност, а леко засушената добре дренирана почва. За предпазване на растението от развитие на почвените гъби е необходимо да не се допускат посочените слабости.

Борба: При развитие на посочените симптоми е необходимо да се направят 2 поливки през 14 дни с разтвор на фунгицидите: превикур 2 мл в 1 л вода и роврал също 2 мл в 1 л вода.

Брашнестата мана е често срещано гъбно заболяване. Тя също се появява при повишена почвена и въздушна влага. По горната страна на листата се появява бял налеп. По-късно тъканта под него некротира и листата прегарят. За ограничаване на болестта е необходимо да се ограничи поливането и особено мокренето на листата.

Борба: При необходимост може да се прилага пръскане с разтвор на фунгицид: топаз 0.3 мл, топсин М - 2 мл, шавит 0.2 мл, систан 0.3 мл за 1 л вода.

При сенполията може да се наблюдава и развитие на вирусно заболяване наречено бронзовост по доматите (tomato spotted wilt virus). По долната страна на листата се появяват кафяви линии, концентрични кръгове и щрихи. Листата и цветовете са деформирани. Вирусът се пренася от смучещи насекоми - трипси, които при храненето си вкарват вирусни частици в клетките на растението и го заразяват. Борбата се води с насекомите-преносители.
Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #стайни цветя #Сенполия #африканска теменужка