© Freepik

Когато става дума за грижа за тялото, всеки знае колко е важно да се тренира редовно, да се посещава зъболекарят два пъти в годината, да се спи по осем часа на нощ и да се яде балансирано меню. Да, всеки знае, но не всеки спазва дори и тези жизненоважни правила. А какво да кажем за ушите? Грижите ли се добре за вашите уши? Хората са свикнали чак когато нещо не е наред и се появи проблем да посетят доктора и да вземат мерки. Знаете ли как да почиствате правилно ушите си и да се грижите за тях? Не си мислете, че използването на клечки за уши е достатъчно, даже напротив!

За да разберете по-добре как да опазите слуха си и да предотвратите бъдещи проблеми, ето някои полезни съвети и информация, които със сигурност ще са ви от полза:

Какво трябва да знаете за ушната кал?

Много хора смятат, че ушната кал, жълтата восъчна субстанция, която се произвежда в ушния ви канал, е лоша и противна. Това е грешно! Ушната кал действително играе редица много важни роли: защитава кожата на ушния канал, подпомага почистването и смазването и осигурява защита от бактерии, гъбички, насекоми и вода.

Как да почистите ушите си?

Ухото всъщност се самопочиства и слуховите канали на повечето хора не се нуждаят от почистване. Ушната кал не се образува в началото на ушния канал, а по-скоро във външната част му близо до отвора. Ако не се почиства, старата ушна кал естествено изтича от ухото в резултат на движение на челюстта.

Използването на клечки за уши или други тънки и малки предмети в ухото само ще изтласка калта навътре в канала и дори може да причини травма на стената на канала или на тъпанчето. Така че, най-добре е да оставите нещата на природата и просто използвате кърпа, за да почистите външното си ухо, след като се къпете.

Но, ако все пак ви е неприятно това изтичане на ушната кал, по-добре посещавайте доктора си, който много бързо може да ви направи процедура за изчистване на уши или си купете продукт от аптеката за прилагане вкъщи.

Как да предотвратим прекомерното натрупване на ушна кал?

Използвайте средства за омекотяване:

Веднъж седмично поставяйте в ушния канал няколко капки етерично масло, бебешко масло или търговски капки за уши. Това ще помогне за омекотяване на ушната кал и ще позволи тя да излезе по-лесно.

Промивайте ушите си:

Просто си запишете час при УНГ лекар за почистване на вашите уши на всеки 6-12 месеца.

Продукти за промивка на ушите у дома могат да бъдат закупени от аптеките, но е много важно да следвате указанията, когато ги използвате.

Друг удобен метод за промиване е, когато сте в банята. Наклонете главата си настрани под топлата вода, като позволите ухото да се напълни. След това, наклонете главата си на другата страна и оставете водата и ушната кал да излязат. Моля, обърнете внимание, че използването на продукт за омекотяване преди прилагането на този метод може да доведе до най-добри резултати.

Внимание: избягвайте този метод, ако имате перфориран тъпан или тръба в тъпанчето.

Какви са симптомите на прекомeрно натрупване на ушна кал?

  • Усещане за пълнота в ухото
  • Болки в ушите
  • Промени в чувствителността на слуха или увреждането му
  • Шум в ушите
  • Сърбеж, миризма или секрет
  • Кашлица

Ако получите някой от тези симптоми, първо се консултирайте с вашия лекар. Не си правете крайно заключение, че ушната кал е виновникът.

Какво НЕ трябва да правите, за да поддържате здрави своите уши и слух?

Не използвайте свещи за уши. Наричана също термо-аурикуларна терапия, това е алтернативна медицинска практика, за която се твърди, че подобрява общото здравословно състояние на ушите, като се запали единият край на куха свещ, а другия се поставя на края на ушния канал. Проучванията показват, че тази процедура няма доказана полза при отстраняването на ушна кал и че в действителност може да причини много сериозни наранявания.

Не използвайте клечки за уши. Както вече беше обяснено по-горе, клечките за уши само ще избутат ушната кал навътре, излагайки на риск здравето на вашите уши.

Не оставяйте ушите си мокри. Излишната влага може да позволи на бактериите да навлязат и да атакуват ушния ви канал. Това може да доведе до “отит на плувеца” или други видове ушни инфекции, които могат да бъдат опасни за слуха ви. Уверете се, че внимателно изсушавате ушите си след къпане или плуване. Ако почувствате вода в ухото, наклонете главата си настрани и направете всичко възможно тя да излезе.

Не слушайте прекалено силна музика със слушалки. Според Световната здравна организация 1,1 милиарда млади хора по целия свят са изложени на риск от загуба на слуха поради опасното използване на аудиоустройствата.

Ако обичате да слушате музика със слушалки, можете да защитите ушите си, като следвате правилото 60/60. Предложението е да използвате слушалките си с не повече от 60% сила на звука за не повече от 60 минути на ден.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #болки в ушите