Купуването на фалшив парфюм може не само да ви накара да се почувствате измамени и да ви ядоса, но също така може да бъде вредно за вашето здраве. Има обаче няколко знака, които ще ви помогнат да разпознаете дори най-брилянтните фалшификати.

Не се подлъгвайте за цената

Въпреки че това не винаги е показателно за качеството на парфюма все пак, ако оригиналният парфюм струва 150лв и вие намирате „такъв“ за 50лв, то вероятно е прекалено хубаво, за да е истина. Възможно е да има изключения, като разчистване на склада или закриване на магазина, но като цяло цената дава добра представа за автентичността.

Обърнете внимание на външната опаковка

Опаковките на оригиналните парфюми обикновено имат целофан, който е доста дебел и е обвит безупречно, така че да бъде плътно прилепнал към кутията. Неправилно обвит целофан е очевиден знак за фалшив парфюм.

Ако целофана е запечатан по непривлекателен начин (подгъвът е широк повече от 5 мм, неравен е или има прекалено лепило върху него), тогава парфюмът не е истински. Опаковането на оригинален парфюм винаги има безупречни подгъви.

Вижте какво съдържа опаковката

Оригиналното опаковане е направено от висококачествен картон и е предназначено да предпазва парфюма от повреда. Ето защо в кутията има специална конструкция, която поддържа бутилката неподвижна. Този картон трябва да е бял, а не сивкав.

Прегледайте етикетите и надписите

Погледнете кръга със стрелки. Стрелката, насочена надясно, винаги трябва да е по-тъмна от стрелката, която сочи вляво.

Когато купувате парфюм, не се колебайте да проверите уеб сайта на производителя, за да видите дали публикуваната там информация съвпада с това, което е предоставено на опаковката. Дори и най-малкото несъответствие е знак за фалшификат.

Сравнете серийния номер

Серийният номер трябва да се намира на дъното на бутилката (и да не е залепен!).

Той трябва да съответства на номера в долната част на опаковката и да е щампован върху долната част на кутията или отпечатан с мастило.

Огледайте дизайна на бутилката

Гледайки рафтовете на магазините за парфюми, можем да видим такива, които изглеждат изключително сходни по дизайн на бутилката и мирис на аромата с някои от висококачествените дизайнерски парфюми. Тези прости трикове позволяват на производителите, заблуждаващи клиентите, да се защитят от съдебни спорове. Не забравяйте внимателно да разгледате бутилката и да я сравните с оригиналната, преди да я купите.

Обърнете внимание дали бутилката има неравности и несъвършенства

Оригинален парфюм има висококачествена бутилка с гладка и фина повърхност. Бутилката на фалшив парфюм е малко груба и с неравности.

Сравнете цвета на парфюма

Известните марки не използват много бои в продуктите си, поради което цветът на оригиналния парфюм обикновено е блед. Силно наситеният "химически" цвят на течността е знак за фалшив парфюм.

Прегледайте капачката

Капачката на оригиналния парфюм трябва да бъде напълно симетрична (освен ако самият дизайн не цели друго, разбира се).

Разграничавайте синтетични от натурални съставки

За направата на оригиналните парфюми е вложено много време за създаване на различни нотки и аромати, съдържащи се в тях. Използвана е смес от аромати, получена от естествени и синтетични продукти. Евтините парфюми са склонни да бъдат направени от напълно синтетични съставки и поради това им липсва наситеността на оригиналните, създадени с естествени съставки.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #парфюм