Сапун

По цветята и зелените зеленчуци, по които има листни въшки се пръскат със 72% разтвор от сапун в съотношение 150 г на 10 л вода. Със същия разтвор се измиват саксиите и градинските инструменти.

Нишадър

10 гр амониевия хлорид (др. име на амониевия хлорид е нишадър) се разтваря в 10 л вода, добавя се 100 г сапун. Всичко се разтваря добре. С този разтвор е добре да се пръскат засегнатите растения сутрин, когато слънцето не е много силно.

Тютюнев прах

Много ефективно средство при листни въшки при патладжани.

40 г тютюнев прах се накисва в 1 л вода в продължение 3-4 часа. След това се кипва, прецежда, оставя се да изстине и течността е готова за пръскане на засегнатите растенията.

Маточина

Маточината отблъсква мравките, които пренасят листните въшки, затова е добре да присъства в цветната или зеленчуковата градина.

За да се справите с листните въшки използвайте настойка от маточина, с която да пръскате растенията: 150 г маточина се залива с 1 литър гореща вода, покрийте с капак, дръжте два дни и след това прецедете.

Дървесна пепел

С настойка от дървесна пепел се пръскат: копър, маруля, магданоз, зеле.

2 чаши пепел се заливат с вряла вода за 1 час, след което се разрежда с вода до 10 литра. Добавя се 1 супена лъжица сапун, внимателно се разбърква, прецежда и след това се обработват покритите с въшки зеленчуци.

Още един начин: по 1 суп. лъжица пресята пепел и смлян черен пипер се поставят в торбичка, с която пудрите засегнатите растения.

Лют червен пипер

Натрошете 9 шушулки от лют черен пипер със семената, добавете 1 супена лъжица сапун и 1 литър студена вода. Престоява 1 ден, след което се прецежда и е готова за пръскане на засегнатите растения.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #градина #листни въшки