Дори ако се грижите за устата си всеки ден и не ядете много лук и чесън, понякога лошият дъх може да бъде много подъл и да ви постави в срамни ситуации. Но какво можете да направите, ако това е извънредна ситуация и нямате дъвка? Разберете някои бързи решения, които могат да помогнат при този проблем:

Причини за лошия дъх:

Неприятните миризми се появяват поради бактериите, които могат да се размножават в резултат на лошите ви навици. Ако имате често този проблем, трябва да помислите за по-добра хигиена на устата и езика си и, разбира се, за по-добри хранителни навици. Ето и някои често срещани причини:

Хранене на богати на сяра храни.

Пушенето и алкохолът.

Микробиом в устата.

Заболяване на венците.

Стрес и тревожност.

Орални инфекции.

Кариес.

Ако трябва да се отървете от лошия дъх веднага и нямате четка или конци за зъби с вас, има някои ефективни начини за намаляване на миризмата.

Изяжте една ябълка

Вземете си ябълка с вас, когато излизате от вкъщи. Ябълките съдържат окислени полифеноли, които помагат да се неутрализира лошата миризма в устата. Те също почистват зъбите заради тяхната текстура.

Пийте повече вода

Бактериите в устата ни отделят замърсен газ, а слюнката предотвратява това отделяне. Колкото повече сте хидратирани, толкова по-малко вероятно е да имате лош дъх. Така че, ако ви е пресъхнала устата, просто изпийте чаша вода, за да предотвратите появата на неприятната миризма.

Хапнете си парченце лимон

Лимоните не са просто здравословни, но и полезни срещу лошия дъх, защото убиват бактериите, които могат да предизвикат нежеланата миризма. Просто изсмучете парче лимон или го изцедете в чаша вода. Също така е много ефективен, след като ядете чесън или лук.

Дъвчете билки като мента, магданоз или босилек

Ако сте на парти, просто си поръчайте едно мохито и сдъвчете няколко листенца мента от коктейла. Определено няма да ви изчисти зъбите, но ще ви спести неприятния аромат за определено време.

Носете със себе си гел за лош дъх

Ако постоянно имате проблем с лошия дъх, просто винаги носете със себе си гел за лош дъх в джоба или чантата си. Това е добро решение за хора, които имат проблеми със ставите или мускулите и не могат да дъвчат дъвка.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #лош дъх