© Pixabay

Има 3 типа задържане на вода. Първият (задържане на медицински течности) е причинен от сериозни здравословни проблеми като сърдечни и щитовидни заболявания, артрит или лупус. Другите 2 вида са циклично и общо задържане на течности. Те са свързани с начина на живот и женските менструални цикли и обикновено не подлежат на медицинско лечение.

Задържането на медицински течности трябва да се лекува от лекари. Но ако здравето ви е наред, опитайте се да следвате тези съвети, които могат да ви помогнат да забравите за неприятното задържане на вода.

Основни симптоми на задържане на вода:

  • Променливо тегло
  • По-малко енергия
  • Вдлъбнатини в кожата
  • Подуване на корема
  • Подпухналост на корема, лицето и бедрата
  • Подути крака, стъпала и глезени
  • Сковани стави

Как да намалим задържането на водата и нейното съдържание в тялото?


Елиминирайте стреса

Стресът е реакция на нашето тяло към опасна или трудна ситуация. Като част от реакцията на тялото, надбъбречните жлези освобождават кортизол (известен също като хормона на стреса), който според проучвания увеличава задържането на течности. Ако искате да забравите за подпухналостта и скованите стави, практикувайте дихателни техники, йога и се научете да релаксирате правилно.


Отпуснете се в сауната

Сауната е не само добър начин да се отпуснете и да избягате от ежедневните си проблеми, но и начин да намалите задържането на водата. Според статия, публикувана от Медицинското училище на Харвард, потенето започва почти веднага след влизането в сауна. Средностатистическият човек по време на кратък престой отделя около половин литър пот.


Правете упражнения

Работите ли в офис? Водите ли заседнал начин на живот? Ако да, най-вероятно сте забелязали, че краката и глезените ви са подути, когато се приберете у дома. Седенето прекалено дълго може да доведе до задържане на вода и свързаните с това симптоми. За да го избегнете, направете живота си по-активен: отидете на фитнес , ходете пеша до и от работа, тичайте или започнете пилатес.


Регулирайте хранителните навици

Консумирането на храни, богати на протеини, витамин В6, калий и магнезий, също могат да помогнат за намаляване на задържането на вода. Тези продукти включват: яйца, скумрия, артишок, цвекло, целина, авокадо, ананас, кайсии, смокини, аспержи и тъмен шоколад. Също така е по-добре да се избягва храната с високо съдържание на сол като извара, бързи хранения, чипсове, спортни напитки, бисквитки или консервирани зеленчуци.


Набавяйте си достатъчно сън

Липсата на сън действа отрицателно върху здравето ви и може да причини сериозни медицински заболявания като затлъстяване, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане и диабет. Учените потвърждават, че недостатъчно количество сън може да повлияе и на симпатиковите бъбречни нерви, за които е известно, че регулират водния баланс. Повечето хора трябва да спят приблизително 8 часа, за да могат да функционират правилно, а някои се нуждаят от повече или по-малко време. Не забравяйте, че ако се събудите уморени и постоянно търсите възможност да си подремнете, вероятно може да се нуждаете от повече сън през нощта.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #задържане на вода