Зюмбюлът с неговите розови, бели или сини цветчета и със силния си аромат е едно от подходящите цветя за празниците. Да си го отгледате вкъщи! Колкото по-топло е помещението, толкова по-бързо започва да цъфти.

Има различни начини за отглеждане на зюмбюли:

  • Ако съдът ви няма дренажни отвори, запълнете го със смес от едровлакнест торф и пясък. След това засадете няколко луковици на еднакви разстояния, така че главите им леко да се подават над повърхността на почвата.
  • Можете да засадите луковиците в отделни саксии с диаметър 9 см, като използвате обичайна почвена смес за саксийни цветя. Когато се появят цветоносите, извадете луковиците от саксиите и ги пресадете в друг съд, като ги разпределите равномерно върху площта, с която разполагате.
  • Зюмбюлите могат да цъфтят и във вода. За целта използвайте специална кана, разширяваща се нагоре. Луковицата се разполага на повърхността, а , корените - в намиращата се отдолу вода. За да ги предпазите от загниване, пуснете във водата малко парче дървен въглен.

Независимо от това кой от методите ще изберете, важно е в началния етап на развитие луковиците да бъдат на прохладно и тъмно място, докато се образува кореновата система - посаждат се в обогатена почва, изцяло се покриват с пясък и се държат във влажно състояние при температура 4-5 градуса. Ако това не се направи, растението няма да цъфне.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #зюмбюл #стайни цветя