© Pixabay

Киселото зеле е нискокалорична и противовъзпалителна храна. В него се съдържат пробиотици, антиокисаданти и диетични фибри. Дори само няколко супени лъжици кисело зеле на ден ще се отразят чудесно на вашето здраве, защото то е богат източник на полезни хранителни вещества като витамин А, витамин К, витамин В6, витамин С, калций, калий, магнезий, желязо и протеин.


Как да си приготвите кисело зеле за зимата в 7 стъпки

 1. стъпка: От пазара се избира зеле с много тънки и хрупкави листа. Зелките трябва да са по-сплескани, за да стават листата им за сарми. Добре е половината да са по-едри.
 2. стъпка: Отрязва се стъблото на зелката до листата, а кочанът се разрязва накръст.
 3. стъпка: След това зелките се нареждат в бидон, а най-добре в каче. Притискат се добре. Ако съдът е с канелка, по-лесно ще преточвате сока. А широкото гърло, по възможност колкото дъното, ще ви улесни при подреждането на зелките.
 4. стъпка: На 70-литров съд се слага 1,2 кг морска сол, която предварително се разтваря в топла вода.
 5. стъпка е по-желание: Добавят се 1 - 2 глави червено цвекло, 1-2 кочана царевица, 2-3 стръка праз лук, 2- 3 кисели зелени ябълки. Тези продукти правят зелевия сок вкусен и бистър, ароматизират и зелето. Сокът се оцветява от червеното цвекло, но същата работа вършат и 1-2 червени зелки. Допълнително може да сложите дюля, корен от пащърнак и 1-2 корена хрян. Хрянът и царевицата имат за задача да стегнат сока и да консервират по естествен начин зелето.
 6. стъпка: Зелето се залива с вода, докато се покрие. Най-отгоре се слага кръстачка от дърво, предварително попарена с вряла вода, а върху нея - речен камък.
 7. стъпка: Зелето се оставя да престои 3 дни, след което започва да се преточва. През първите 10 дни това се прави всеки ден. Ако бидонът има канелка, в кофа се сипва част от сока и се връща в зелето. Целта е солта да не се застои на дъното. Ако няма канелка, преточването се прави с маркуч. Ще ви е по-удобно, ако го сложите още преди да наредите зелките. След това процедурата се разрежда, а при нормално студено есенно време след 30-40 дни зелето е готово.

© Pixabay

4 съвета за хубаво, хрупкаво кисело зеле:

 1. Бидонът трябва да стои в проветриво помещение на температура 6-10 градуса. Ако по повърхността се образува бяла пелена, тя веднага се отстранява с решетъчна лъжица или черпак.
 2. Саламурата може да се подсили, като на всеки литър вода се сложи 200 г сол и ве пакетчета синапено семе за консервиращ ефект.
 3. Хубаво е готовото зеле поне веднъж седмично да се преточва. Би трябвало да се запази хрупкаво и ароматно до март.
 4. Ако тръгне да се разваля по-рано, извадете зелето, измийте го със студена вода, накъсайте листата и ги сложете в буркани, навити на рула. Запечатват се с капачки и се стерилизират около 15-20 минути. Така зелето може да се използва до следващата зима.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кисело зеле