Малко храни са по-пресни от омарите, както и по-скъпи. Те, както всяка друга морска храна съдържат много полезни вещества. Богати са на витамините В3, В9 и витамин В12. Освен това са отличен източник на минералите като магнезий, фосфор и цинк. Научете се да разфасовате омар като професионалист с тези стъпки. Не е толкова трудно стига да разполагате с подходящите инструменти.

 1. Отстранете щипките му
 2. Започнете, като завъртите щипките на омари в точката, където са прикрепени към тялото. Американските омари имат една щипка за стискане и една за смачкване. Тази за смачкване, която обикновено е по-голяма, е назъбена и служи за смачкване на черупки. Тя може да бъде дясната или лявата щипка на омара и по принцип е по-твърда чупене.

 3. Счупете щипките и извадете месото
 4. Използвайте трошачка за омари или такава за орехи, за да счупите щипките. След това вземете тясната вилица с два зъба, която най-вероятно ще ви предоставят в ресторанта, за да отстраните всяка вкусно късче от вътрешната страна на щипките.

 5. Отделете опашката
 6. Най-лесно е да се справите с тази част от омара и обикновено тя съдържа най-много месо. Вземете тялото в едната ръка, опашката в другата и завъртете в противоположни посоки. Опашката ще се отдели. Натиснете я с две ръце, докато черупката се счупи. Това ще освободи месото, така че да излезе по-лесно.

 7. Извадете месото от опашката
 8. Отчупете плавниците в края. След това вкарайте палеца си в края на върха на опашката, като натискате месото.

  Често, когато отделите опашката на омара от тялото му ще откриете неговия черен дроб. Някои хора смятат, че това е деликатес. Въпреки това, живак и други тежки метали се намират в черния дроб на омарите, така че по-добре не го яжте.

  Ако забележите ярко червени късчета в опашката на омара, знайте, че ядете женски омар и това са неговите яйца. Те също се считат за деликатес и са безопасни за ядене.

 9. Краката
 10. Внимателно отделете всичките осем крака с ръцете си, след това изсмучете месото от всеки един.

 11. Тялото
 12. Това отнема най-много работа и е най-неприятно. (Ако вашият омар е по-малък, не се занимавайте, защото няма да намерите много месо.) Дръжте тялото от края на опашката, докато измъквате черупката от горната част на омара с другата си ръка, разкриваща ребрата. Използвайте двузъбата вилица, за да отстраните месото от ребрата.

Съвети:

 • Качественото и сготвено месо от омари е червено, розово или бяло. По-червеното месо обикновено е по-сладко.
 • Може да забележите бяло, със странна консистенция вещество на вашия омар - това е кръвта на ракообразните, когато е варена. Можете да я премахнете лесно, въпреки че е безвредна за консумация.
 • Избягвайте жълтия цвят. Месото на омарите не стои дълго свежо ( затова се варят точно преди да се консумират), а разваленото месо ще се придобие жълтеникав цвят (и вероятно ще мирише ужасно).
 • Ако омарът е горещ и сте много гладни, започнете от опашката – тя ще изстине най-бързо.
 • Ако приготвяте омара вкъщи, преди да го сложите във врящата вода го оставете във фризера за половин час. Смята се, че е по-хуманно.
 • Внимавайте, когато разфасовате омара, тъй като е възможно да изтече вода и да се оцапате.

Снимки: TripSavvy

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #омар