Как да го подготвите за студения сезон?

Преди всичко трябва да запомните, че минималната температура за различните видове кактуси се колебае между 5 и 15° и да се съобразите с това. За да улесните вашите бодливи пустинни „рози“ при подготовката им за зимата, е необходимо още от есента да започнете постепенно да намалявате поливането им и да снижавате температурата на помещението. Ако намалите поливането, но оставите температурата без промяна, растението ще продължи да изпарява вода, без да получава влага в замяна, което ще му навреди.

Какви специални приспособления да се ползват?

За да осигурите на кактусите прохладно презимуване, е достатъчно да направите заграждение от стъкло по края на перваза, така че растенията да се отделят от влиянието на парното отопление. Това обаче не е всичко. Използването на термометър тук наистина е задължително. Може да се случи навън да е - 10° и тогава, ако минимумът за вашия кактус е 5°, ще ви се наложи да позатоплите помещението, в което го държите.

С настъпването на силните студове можете да вземете по-сериозни мерки: да подложите вълнено одеяло или да поставите саксиите върху лист от стиропор. Но за нищо на света не бива да махате стъклото, докато парното отопление не бъде изключено.

Поливането на кактусите трябва да се контролира

Най-добре е да си направите календар. Тъй като през зимата тези растения се поливат много рядко, напълно възможно е човек да забрави точно на коя дата е било последното поливане. Затова идеалното решение е да окачите вашия календар на видно място и да маркирате датите, на които сте полели вашите стайни любимци. Впрочем за цялата зима са напълно достатъчни две-три такива дати.
Каква да е водата?

Мека, без хлор, чиста, без никакви примеси или соли. Най-добра е дъждовната или престоялата едно денонощие вода. Температурата й трябва да е стайна.

Какви правила да се спазват?

  • Никога не допускайте струята да пада върху стъблата на кактуса.
  • Не оставяйте в подложката на саксията да се застоява вода. Погрижете се за добър дренаж. Всеки кактус може да издържи известно време без вода, но излишъкът от нея може да му се отрази фатално.
  • Количеството вода и честотата на поливане зависят пряко от околната температура - колкото е по-студено, толкова по-малко вода е нужна и обратното
  • Подходящото време за поливане е сутрин или вечер. (Прието е през лятото растенията да се поливат сутрин, а през останалите сезони - вечер.)

Интересно за кактусите

  • Кактусите се използват в медицината като средство за укрепване на сърдечносъдовата дейност.
  • Мексиканците изпичат листата на един особен вид кактус тъй както се пекат чушки, обелват ги и ги сервират на трапезата. От друг вид приготвят слаба алкохолна напитка. С храстовидните кактуси хранят добитъка си, а стеблата им използват като строителен материал. Древните индианци са извършвали религиозни ритуали пред кактусите, някои от които са по-високи от дървета и приличат на гигантски свещници. Неслучайно изображението на кактус е намерило място в мексиканския герб.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кактуси #стайни цветя