© Unsplash

Много рецепти включват содата за хляб или бакпулвер за набухване. Някои дори могат да включват и двете. Въпреки че и двата продукта изглеждат подобни, те със сигурност не са едни и същи.

Сода за хляб е натриев бикарбонат, който изисква киселина и течност за да се активира и да помогне на сладкиша да набухне. От друга страна, бакпулверът включва натриев бикарбонат, както и киселина. Нуждае се само от течност, за да се активира. Понякога подмяната на едното с другото е възможна с внимателни корекции към рецептата.

Тази статия обяснява разликите между содата за хляб и бакпулвера и как взаимодействието между тях може да повлияе на вашите кулинарни приключения.Какво е сода за хляб?

Содата за хляб е набухвател, използван в печени изделия като торти, кифли и бисквити. Формално известна като натриев бикарбонат, тя е бял кристален прах, който е естествено алкален. Сода за печене се активира, когато се комбинира с киселинна съставка и течност. При активиране се произвежда въглероден диоксид, който позволява на сладкишите да набухнат и да станат леки и пухкави. Заради това рецепти, които включват сода за хляб, също ще включват и киселина съставка, като лимонов сок.


© Pixabay

Какво е бакпулвер?

За разлика от содата за печене, бакпулверът е набухвател, който съдържа както базата (натриев бикарбонат), така и киселината, необходима за набухване на печивото. Бакпулверът също обикновено съдържа и царевичното нишесте. То се използва като буфер, за да се предотврати активирането на киселината и основата по време на съхранение. Подобно на това как содата за хляб реагира с вода и киселинна съставка, киселината в бакпулверния реагира с натриев бикарбонат и освобождава въглероден диоксид, след като се комбинира с течност.


Кога се използва сода за хляб и кога се използва бакпулвер?

Сода за хляб се използва в рецепти, които включват и кисела съставка, като цитрусов сок. Обратно, бакпулверът обикновено се използва, когато рецептата не съдържа киселинна съставка, тъй като прахът вече включва киселината, необходима за производството на въглероден диоксид. Някои рецепти могат да изискват както сода за печене, така и бакпулвер. Обикновено това е така, защото рецептата съдържа киселина, която трябва да се компенсира от содата за хляб, но може да не е достатъчна, за да може продуктът да се бухне напълно.

Макар че е възможно да се замени сода за хляб и бакпулвер в рецепти, това не е толкова просто.


© Pixabay

Замяна на сода за хляб с бакпулвер

Въпреки че не се препоръчва заменянето на сода за печене с бакпулвера, може да бъде направени в краен случай. Размяна на бакпулвер за сода няма да изисква допълнителни съставки. Въпреки това, сода за хляб е много по-силна от бакпулвер. Заради това най-вероятно се нуждаете от около 3 пъти повече бакпулвер, отколкото сода за хляб, за да създадете същия набухвателен ефект. Също така, това заместване може да доведе до химически или горчив вкус в крайният продукт.


Замяна на бакпулвер със сода за хляб

Ако вашата рецепта изисква бакпулвер и всичко, което имате под ръка, е содата за печене, може да успеете да го замените, но трябва да включите допълнителни съставки. Тъй като сода за хляб не съдържа киселина е необходимо да добавите кисела съставка като лимонов сок, за да активирате содата. Нещо повече, содата за хляб има много по-силна набухваща способност от бакпулвера. Като правило, около 1 чаена лъжичка бакпулвер е еквивалентно на 1/4 чаена лъжичка сода за хляб.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Сода за хляб​ #бакпулвер