Всяка годишнина от сватбата да има специфично име и изисква определен тип подарък. Ето и кога и какво празнувате.

ВАЖНО! Не е нужно да имате сключен брак, за да празнувате годишнина. За такава може да определите датата на първата ви среща, на първата целувка, на новината, че ще ставате родители или всяка друга дата, която смятате за специална. Най-важно е да не спирате да се обичате и поне веднъж годишно да празнувате своята любов.

Разбира се, започва се от датата на вричането в любов един на друг, незабравима за всяка жена. Празнува се всеки месец до края на първата година, която се нарича ЗЕЛЕНА. Нормално, и двамата влюбени не знаят какво им предстои. Правете си най-различни изненади всеки ден :)

© Unsplash/Michał Grosicki

​Първата година е Хартиена

Първата година от съвместното съжителство е най-трудна, но вие сте се справили! Подаряват се часовници: ръчен, стенен, нарисуван или ръчно направен, хартиени изделия: билети за някакво мероприятие, книга, снимка и т.н, златен накит. За жената - букет от любимите и цветя.

© Pixabay

​Втората година е Памучна

Празнува се в уединение, т.е само вие двамата. За подарък се препоръчват памучни или сламени изделия: бельо, дрехи, спортни артикули, шапки, кошница с изкушения, ново спално бельо, гранатени бижута, защото гранатът е камъкът на тази годишнина или просто саксия с цветето Космос.

© Unsplash/Robbie Noble

​Третата година е Кожена

Някои твърдят, че третата година от брака е критична. Така че я посрещнете смело. Подходящи са подаръци от кожа, стъкло или кристал, перлено или нефритено бижу, а цветето за любимата жена в този ден е Фуксията.

© Unsplash/Robbie Noble

​Четвъртата година е Цветна

Празнува се разцъфването на брака. Затова символът на този ден са цветята: букет с любимите цветя и закачливо послание е идеален подарък. За лукс и комфорт се подаряват копринени изделия: шал, аксесоари, вратовръзка, спално бельо. Ако искате нещо по-изискано, подберете накит със син топаз или син цирконий. И не забравяйте китка здравец, който е символ на тази годишнина.

© Unsplash/Jamez Picard

​Петата година е Дървена

Подаряват се сувенири от дърво: кутия за бижута, рамка за снимка, статуетка, сребърни или тюркоазени накити, и - огромен букет маргаритки, които са символ на тази годишнина.

© Unsplash/Laura Ockel

​Шестата година е Захарна или Желязна

Подарете си кутия с бонбони или някакво „сладко изкушение“, което обичате двамата или изделие от ковано желязо, символ на силата и късмета ви.

© Unsplash/Jarrod Reed

​Седмата година е Медна

Медта е символ на благополучие, просперитет и късмет. Подаряват се практични вещи, свързани с интересите на любимия, както и бижута с оникс.

© Unsplash/Barby Dalbosco

​Осмата година е Бронзова

Символизира намерената хармония между две индивидуалности в едно красиво цяло. Освен брознзови изделия, много подходящи са антиките, а също така ленени или дантелени аксесоари - пердета, бельо, ръкавици.

© Unsplash/Jessica Ruscello

​Деветата година е Керамична

Подаряват се керамични изделия - те изглеждат луксозно, автентично и внушително, точно като връзката ви на този етап.

© Unsplash/Zoriana Stakhniv

​Десетата година е Тенекиена

Първият основен крайъгълен камък на брака. Замислете се за продължителността на взаимната си отдаденост в продължение на цяло десетилетие. А връзка, която продължава толкова време е издръжлива и красива като диаманта. Така че любимата жена заслужава именно това за подарък. За мъжа са подходящи ръкавели, часовник или някаква вещ от алуминий. Цветовете на деня са сребърно и синьо, а цветето – жълт нарцис.

© Pexels

​Единадесета година е Стоманена

Също както стоманата, вашата връзка е неподвластна на времето. Така че можете да си подарите всяка вещ, в чиято изработка е включен стоманен елемент. Другият вариант е бижу - модерен накит или гравиран пръстен, накит с тюркоаз или цитрин. Цветето символ на тази годишнина е грамофончето.

© Pixabay

​Дванадесетата година е Копринена

Връзката ви е изискана и нежна като коприната и скъпоценните камъни. Затова са подходящи подаръците с перли, нефрит или опал, цветни полускъпоценни камъни като циркон, берил и топаз или копринени изделия. За още повече цвят добавете божури – символ на 12-та годишнина.

© Unsplash/ Morgan McDonald

​Тринадесетата година е Дантелена

Не бъдете фаталисти, а станете авантюристи. Точно сега можете да експериментирате с някой по-необичаен подарък като плюшено мече, еротичен костюм, щампована тениска или палто от норка. Важното е да е от текстилна материя.

© Pixabay

​Четиринадесетата година е Слонова кост

По традиция на този ден се подаряват златни накити или вещи, имитиращи слонова кост.

© Pixabay

​Петнадесетата година е Кристална

Вашата любов е чиста и искряща като кристала - традиционният подарък в този ден са вази, чаши, свещници.... А като символ на времето, което сте прекарали заедно и на онова, което ви предстои заедно, се подаряват часовници. Точно сега е времето за класическият букет от червени рози, както и за аксесоари в червен цвят. А защо един по-специален сватбен пръстен по случай юбилея?!

© Unsplash/Jessica Ruscello

​Двайстата година е Порцеланова

Вторият крайъгълен камък на връзката. Отпразнуването му трябва да съответства на ангажимента, който двамата сте поели един към друг – да прекарате живота си заедно. Затова нейният символ е порцеланът – изящен, елегантен и деликатен като вашата любов. Другият вариант за подарък са накити от платина – силна и устойчива като брака ви. Вдигнете шумно тържество в тенденциозните цветове – смарагдово зелено и бяло.

© Pixabay

​Двадесет и петата година е Сребърна

Четвърт век, прекаран с един човек – достоен повод за празнуване! Честването на този юбилей произлиза от Германия, където дамата в съпружеската двойка била „коронясвана” със сребърен венец на главата в деня на 25-тата годишнина от сватбата. Това е третият крайъгълен камък на брака. И всичко сребърно е актуално – прибори, бижута....

© Unsplash/Pete Bellis

​Тридесетата година е Перлена

Устояли сте изпитанията на времето и празнувате поредния си юбилей. Неговият символ са перлите – израз на неугасващата елегантност. Освен тях се подаряват и диаманти – също толкова вечни и неустоими като перлите.

© Pixabay

​Тридесет и петата година е Коралова

Ако сте екозащитници и не желаете да купувате истински корал, то използвайте лятото да потърсите подобен морски сувенир на морето. Или в краен случай се задоволете с някаква вещ в коралов цвят. Другият вариант е да подарите накит с нефрит или смарагд. Или букет от 35 броя от любимите цветя на дамата.

© Pixabay

​Четиридесетата година е Рубинена

Рубин – кралският камък. Огнен и мощен като любовта, устояла 4 десетилетия. Ако не можете да си го позволите, подарете някакъв подходящ аксесоар в рубиненочервен цвят, златно бижу и задължително – букет латинки.

© Pixabay

​Четиридесет и петата година е Сапфирена

© Pixabay

​Петдесетата година е Златна

Вече сте някъде към 70-те, може и повече. Поглеждате към сватбената снимка, щракната точно преди 50 години, и въздишате от нахлуващите спомени. А около вас гъмжи от внуци и правнуци. Празнувайте с пълната къща своята златна сватба.

© Pixabay

​Петдесет и петата година е Смарагдова

© Unsplash/Nick Karvounis

​Шестдесетата година е Диамантена

Да сме живи и здрави да доживеем - 60 години брачен съюз си е наистина събитие за българина. Дай, Боже всекиму!

© Pixabay

Шестдесет и петата година е Синьосапфирена

© Pixabay

Седемдесетата година е Платинена

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #сватба #сватбени годишнини
Любопитно Споделете Споделете