© Unsplash / Jeremy Bezanger

Заради сладкия си вкус, морковите могат да се използват сурови или сготвени, в сладки или солени ястия. Най-често консумираната част на растението е коренът, въпреки че стъблото и листата също са годни за консумация и се използват като билка или листна салата в някои части на света.

Морковите са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Те съдържат главно вода и въглехидрати, които се състоят от нишесте, фибри и прости захари. Те имат изключително ниско съдържание на мазнини и протеини. Морковите са отличен източник на витамин А под формата на бета-каротин и добър източник и на няколко витамина от група В, както и на витамин К и калий. Те са чудесен източник на много растителни съединения, особено на каротеноиди, като бета-каротин и лутеин.

Гликемичният индекс на морковите варира от 16 до 60 - най-нисък за суровите моркови, малко по-висок за варените и най-висок за пюретата.

Ето шест важни ползи за здравето от морковите:

© Unsplash / David Holifield

Морковите са от съществено значение за здравето на очите

Хората с ниски нива на витамин А са по-склонни към нощна слепота. Морковите са богати на бета-каротин - съединение, което организмът превръща във витамин А, който поддържа здравето на роговицата - най-външния слой на окото. Бета-каротинът помага и за предотвратяване на свързаните с възрастта очни заболявания, като макулна дегенерация.

Морковите стимулират имунната система

Морковите съдържат разнообразни хранителни вещества и антиоксиданти, както и витамин С, които подсилват имунната ви система. Балансираното хранене, което осигурява достатъчно витамин С, може да подпомогне способността на организма да се бори с болестите и инфекциите и да поддържа цялостно добро здраве. Витамин А също играе важна роля в регулирането на имунните функции.

Морковите правят чудеса за кожата

Бета-каротин, който придава оранжевия цвят на морковите, озарява кожата ви и я прави сияйна. Изследване от 2012 г. установява, че консумацията на храни, богати на бета каротин, може да помогне за защита на кожата от увреждане от UV радиацията. Витамин А допринася за здрава, еластична и стегната кожа.

Морковите са полезни за сърцето

Изследвания показват, че морковите могат да предпазят от хипертония и сърдечносъдови заболявания и дори да помогнат за намаляване на холестерола.

© Unsplash / Rodrigo dos Reis

Морковите са полезни за костите

Морковите съдържат витамин К и малки количества калций и фосфор. Всички те допринасят за здравето на костите и могат да помогнат за предотвратяване на остеопорозата. Витамин С в морковите също допринася за производството на колаген. Колагенът е ключов компонент на съединителната тъкан и е от съществено значение за заздравяването на рани и поддържането на тялото здраво.

Морковите помагат за отслабването

Храните с високо съдържание на фибри като морковите могат да бъдат полезни за отслабването. Това е така, защото фибрите от морковите държат хората сити за по-дълго, но без да добавят твърде много калории.

По морковите се смятат за безопасни за консумация, но могат да имат неблагоприятни ефекти при някои хора.

Хората, които консумира големи количества фибри в диетата си или бързо увеличава приема на фибри, може да изпита подуване на корема, запек и други стомашно-чревни проблеми. Някои хора са алергични към съединенията в морковите. Консумацията на твърде много каротин може да доведе до леко жълто или оранжево оцветяване на кожата ви, но това е безвредно. Освен това морковите, отглеждани в замърсени почви, могат да съдържат по-големи количества тежки метали, което се отразява на тяхната безопасност и качество.

За добро здраве е важно да се храните балансирано, като включвате хранителни вещества от всички хранителни групи.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #моркови