© Pixabay

Защо е полезно да ядем карфиол?

Защото е богат на калий, фосфор, калций, магнезий и желязо. Съдържа много витамин С, витамин В1, В2, РР, каротин. Благодарение на своята структура цветното зеле се усвоява от организма най-добре в сравнение от другите видове зеле и затова е особено полезно в качеството си на диетична храна при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Как се използва карфиолът?

Карфиолът не се употребява в сурово състояние. От него се правят супи и гарнитури, както и основни ястия. Много вкусна е кремсупата от карфиол, която се приготвя в различни варианти и в съчетание с други продукти. Класическо блюдо е изпържен с галета карфиол, който се поднася като самостоятелно ястие или като гарнитура към месо, риба и т.н.

Как се обработва преди готвене?

Карфиолът със специфичната си форма дава възможност на много насекоми да намерят подслон в него. И това винаги трябва да се има предвид, когато се чисти. Най-сигурният начин да се освободим от паразитите е да накиснем цялата глава карфиол в солен разтвор за половин час. Това ще накара всички буболечки да го напуснат.

© Unsplash

Как се готви?

След като сме се погрижили за насекомите, можем да сложим главата във вряща подсолена вода и да я варим до полуомекване. Някои домакини пропускат тази процедура и направо преминават към разделянето на главата на съцветия. След като отделим съцветията (розичките) продължаваме с готвенето. После възможностите са много - да направим супа, яхния, задушено печено, пържено или панирано цветно зеле.

Може ли да се избегне специфичният му мирис?

Да. Има една лесна за изпълнение рецепта. Нужни са би само сол и масло. Карфиолът се измива добре и се разделя на съцветия. Останалите „крачета" не се изхвърлят, а се нарязват на малки парченца. В дълбока тенджера се разтопяват най-малко 2 с. л. краве масло и в него се слага карфиолът, посолява се и тенджерата се захлупва. Задушава се на слаб огън и без вода!

Когато е почти готов, той започва да се запича и придобива кафяв цвят. На този етап трябва често да се разбърква, за да не загори. А когато съцветията започнат да се чупят - ястието е готово. Тогава карфиолът има прекрасен аромат.

По-желание преди поднасянето може да се поръси с настъргано сирене и да се обогати с подправки по избор.

На карфиола най-много му отиват копърът, магданозът, босилекът и черният пипер.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #карфиол