Протеин - колко грама на ден ?

За жените е добре да консумират около 50 г протеини дневно, а за мъжете - около 60 г.

Тези потребности остават постоянна величина през целия период на зрялата възраст и се увеличават леко сред 50 години. Разликата между жените и мъжете произтича от различното тегло - необходимото количество се изчислява като килограмите се умножат по 0,8 г протеини. Изключение правят периодите на бременност и кърмене, когато организмът на жената има нужда от повече протеини - 0,9 г на килограм през бременността и 1 г по време на кърменето.

Разбира се, тук става дума за чисто количество протеини, което не отговаря на грамажа на порцията. Съотношението е следното:

  • 100 г пилешко - 21 г протеини
  • 100 г свинско печено - 20 г протеини
  • 100 г риба - 18 г протеини
  • 100 г телешки дроб - 22 г протеини
  • 2 яйца - 13 г протеини

Протеин има не само в месото!

Месото представлява 36,5% от източниците на протеини за организма. Следват зърнените храни (19%), млечните продукти (18%), рибата и морските дарове (6%).

Разнообразявайте източниците на протеин!

Средните стойности показват, че ние не прекаляваме с протеините, така че да се появи опасност за здравето. Ако все пак залагате преди всичко на месото, няма да е зле да го замествате от време на време с бобови храни - те снабдяват организма с растителни протеини, но освен това с фибри и витамини.

ВНИМАНИЕ! Недостигът на протеин води до излишни килограми!

Когато в храната няма достатъчно протеини, организмът изпитва глад, който често се задоволява с мазни и сладки продукти. Те всъщност не засищат достатъчно и консумацията им постепенно се увеличава. Затова много диети се основават на храни, богати на протеини, които създават чувство за ситост, а и подсилват мускулната маса за сметка на пухкавата мазнина. Но отиването в другата крайност и продължителните протеинови диети са много вредни - всичко е в баланса!

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #здравословно хранене #протеини