Крадците са мотивирани и находчиви
Крадците са мотивирани и находчиви

Погрижете се да имате надеждни и сигурни патрони на вашата външна врата. Монтирайте допълнителни заключващи устройства и постоянно ги използвайте.

Запишете си серийните номера на тв, видео и аудио техника и ги съхранявайте на скришно място.

По възможност отбележете или гравирайте ценните вещи във вашето жилище.

При излизане от жилището внимателно затваряйте балконските врати и всички прозорци, независимо на кой етаж живеете.

В случай на дълго отсъствие помолете вашите съседи да наглеждат жилището ви и периодично да събират кореспонденцията ви от пощенската кутия.

По време на отпуска предайте най-ценните си вещи при доверен роднина. В жилището не оставяйте заключени шкафове и чекмеджета, това ще предпази в случай на взлом вашите мебели от повреди.

Ако си загубите ключа от жилището веднага уведомете семейството си и съседите, осигурете присъствие в дома си и възможно най-бързо сменете патрона на бравата. Не се препоръчва на ключодържателят ви да има предмети, позволяващи да се разкрие някаква информация за собственика.

Ако ви посети представител на кабелната, енергостнабдителна или друга комунална служба без да сте ги викали не го допускайте до дома си. Поискайте служебно удостоверение и се обадете в организацията, която представлява. Не се обаждайте на номер предоставен от въпросното лице. Не сваляйте веригата от вратата, ако имате такава. Ако имате съмнения го помолете да дойде в друг момент, обърнете се за помощ към съседи или позвънете в полицията.

Престъпниците често проверяват за наличие на човек в жилището, като звънят и задават обичайни въпроси. Съобщавайте в полицията за всички подозрителни посетители мотаещи се из общите площи, за непознати хора изнасящи багаж. При възможност запомнете техни отличителни черти или номер на автомобил, това може да помогне на полицията при разкриването им.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!