• Малините има много ниско съдържание на калории - 46 ккал на 100 грама.

Тези малки ароматни плодчета съдържат много полезни вещества и микроелементи: органични киселини, глюкоза, фибри, въглехидрати, танини, фруктоза, желязо, калий, магнезий, селен, витамини А, В, С, Е, РР и В2.

Малините понижава температурата и действа противовъзпалително поради съдържанието на салицилова киселина.

Чаят с малиново сладко е добре известно народно лекарство срещу настинки и ОРВИ.

Малините имат и противовъзпалителен ефект.

Високото съдържание на витамин С (около 200 г малини осигуряват необходимата дневна доза за организма) помага за укрепване на имунитета, повишава защитните сили на организма.

Малини - избор и съхранение

Ароматните червени плодчета подобряват храносмилането поради съдържанието на фибри и се препоръчват при стомашни разстройства. Действат като естествено слабително, а също така помага за извеждане на токсините от тялото.

Малините снабдяват сърцето и кръвоносните съдове с магнезий и калий - помагат за понижаване на кръвното налягане. Витамин Р в състава им помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, а фитостеролите имат способността да предотвратяват атеросклерозата. Насърчават повишаване на хемоглобина в кръвта.

Повишеното съдържание на такива микроелементи като мед подобряват работата на нервната система. Чаят с малиново сладко перфектно помага да се справите с потиснатото настроение и стреса.

Малините се наричат още "женски плодчета". Цинкът в семената им има положителен ефект върху сексуалната функция, либидото.

Малините помагат за облекчаване на болката по време на менструация и ПМС. Особено влияние малините оказват върху организма по време на бременност поради съдържанието на фолиева киселина.

Малините съдържа вещества, които разграждат мазнините.

Малината има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, както отвътре, така и отвън. Използват се в козметиката както за професионална, така и за домашната. Благодарение на плодовите киселини малините имат отличен ефект върху кожата: придават й сияние, еластичност, здрав цвят и вид; помагат за запазване на младостта и красотата по-дълго.

Малини - избор и съхранение

Малини - избор и съхранение

  • Ако ще консумирате малините свежи, купувайте ги само с еднаква, ярка окраска.
  • Винаги проверявайте дъното на опаковката за смачкани и повредени плодове.
  • Имайте предвид, че твърдите малини обикновено накиселяват.
  • За консервиране обаче може да купите и леко недозрели малини, защото те съдържат повече пектин, така необходим за конфитюрите.
  • Здравите малини може да съхранявате в хладилника свежи два дни. За да замразите малини, ги наредете на един пласт в плик за фризер, като преди това сте ги почистили и измили.
  • Замразените малини запазват почти целия състав на витамини, минерали и други полезни компоненти.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!

Продукти Споделете Споделете