© Pixabay

Твърде много от всяка една храна може да допринесе за увеличаване на теглото и недостиг на хранителни вещества.

Бананите са толкова вкусни, колкото и удобни, но хранителната им стойност е това, което наистина ги кара да блестят. Те са добър източник на няколко основни хранителни вещества, включително манган, калий и витамини С и В6.

По-голямата част от калориите в бананите идват от въглехидрати. Те осигуряват само незначителни количества протеини и мазнини. Тъй като на бананите им липсват тези жизненоважни хранителни вещества, сами те не са подходящи за пълноценно хранене. Ако бананите са вашата обичайна храна, помислете как да ги съчетаете с източници на здравословни мазнини и протеини, като фъстъчено масло, орехи или варено яйце, за да ги направите по-хранително балансирани.


© Unsplash

Бананите обикновено не се считат за висококалорична храна. Ако обаче, както с всички храни яденето на прекалено много от тях може да доведе до нездравословно наддаване на тегло. Освен това яденето на твърде много банани може да доведе до недостиг на хранителни вещества, особено ако вашето меню не съдържа хранителни вещества, които бананите нямат, като протеини, мазнини, калций, витамин D и желязо.

Няма конкретен брой банани, който автоматично ги правият полезни или вредни. Това зависи от вашите уникални нужди от калории и хранителни вещества, но един-два банана на ден вероятно ще се счита за умерен прием за повечето здрави хора. Уверете се, че диетата ви е балансирана и включва и други храни, които осигуряват хранителните вещества, от които се нуждаете.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #банан