Замърсяването на въздуха

Замърсяването на въздуха, характерно за по-големите градове, причинява на много хора проблеми с очите. Познатите проблеми с околната среда, разрушаването на озоновия слой и различните агресивни газове и изпарения постепенно увреждат лигавицата на окото.

  • Какво да направите? Колкото и качествени да са слънчевите ви очила, само с тяхна помощ няма да можете да се предпазите. Добре е да избягвате, ако ви е възможно, разходките и заниманията на открито, когато замърсяването е най-активно. Честото мигане е полезно за очите, защото разстила върху тях сълзите, които го предпазват от изсъхване и ги освежават. През нощта сълзите са много по-малко и с това можете да си обясните странните усещания в очите сутрин. Ако носенето на лещи ви създава проблеми, то ги заменете с подходящи очила. Ще помогнат и разтворите за почистване на лещи. Използвайте ниско дозирани продукти, без консерванти, а почистването е хубаво да се прави 2 или 3 пъти на ден.

Слънцето

На неговите опасни ултравиолетови лъчи се дължи неприятното усещане за пясък в очите. Погрешно е да смятате, че единствено на плажа ще усетите този ефект - достатъчни са всекидневните разходки по улиците точно когато излъчването е най-интензивно.

  • Какво да направите? Ще помогнат слънчеви очила, но те трябва да бъдат внимателно избирани, качествени, не от базари и разпродажби и задължително със защитно покритие за чувствителни очи.

Басейните

Ако всеки път след това дълго време усещате дразнене или болка, без съмнение очите ви са свръхчувствителни.

  • Какво да направите? Добре почистените лещи ще се отразят добре, но е желателно да използвате и специални очила за плуване.

Вятърът

Директното действие на вятъра заедно с прахта, който носи, също е опасно.

  • Какво да направите? Не търкайте очите при прашинки, попаднали в тях - така само ще влошите положението. Внимателното забърсване с чиста кърпичка ще ги отстранят по-добре.

В кои случаи се налага да посетите лекар

Ако въпреки всички мерки очите ви са все така уморени, зачервени и изпитвате напрежение и болка дни наред. Не се примирявайте с надеждата всичко да отмине с времето от само себе си.

  • Ако носите лещи

Вие можете и сами да ги чистите и поддържате, но помощта на специалиста ви е нужна. Избирането на подходящите за вас лещи ще отнеме няколко дни.

  • Хронични болки

Вероятно става въпрос за алергия. В много от случаите причината е в цветния прашец и ще ви бъдат предписани капки за очи.

  • Подути очи, дразнени от светлината

В този случай отново се налага да предпишат лекарство за зрението.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #очи #жега #слънцезащита