© Unsplash

Вкусната чаша кафе е първото нещо с което много хора започват деня. Науката непрекъснато търси, дали кафето е полезно или вредно. В много случай учените откриват негативни последствия от него като увеличена тревожността или безсъние. Но добрата новина е, че има и много, много ползи за здравето от кафето. Ново изследване показа, че пиенето на кафе може да увеличи шансовете ви да живеете по-дълго.Новото проучване откри, че пиенето на кафе може да увеличи шанса ви за по-дълъг живот - дори и за онези хора, които пият около осем чаши на ден. Учените са изследвали почти половин милион британци и са открили, че консуматорите на кафе имат малко по-малък риск от смърт отколкото не-пиещите кафе. Резултатите от изследването, проведено в периода 2006 – 2016 са публикувани в Списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA).

Изследването установи, че пиещите кафе са около 10% до 15% по-малко вероятно да умрат от тези, които не пият кафе. Този шанс не е повлиян от количеството консумирано кафе или видът му. Докато се смята, че кафето причинява високо кръвно налягане, проучването не откри по-високи рискове от сърдечни заболявания или други проблеми, свързани с кръвното налягане. И докато консуматорите на кафе са били по-склонни да пият алкохол и пушат, учените откриха, че кафето сякаш отменя тези фактори.


© Unsplash

Въпреки това изследване, учените все още не са сигурни защо кафето може да увеличи живота ви. Доказано е, че кафето предпазва клетките от увреждане и някои проучвания показват, че кафето може да намали възпаленията. Други изследвания са установили, че кафето може да помогне за здравето на черния дроб, за предпазване от сърдечни заболявания, за предпазване от диабет и за предотвратяване на деменция.

Докато това са чудесни резултати за пиещите кафе, те не са причина да започнете да пиете кафе.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #кафе