Що се отнася до кожата ви, витамин С е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали. Поради своите антиоксидантни свойства, витамин С спомага за естествения процес на възстановяване на кожата, който помага на тялото да възстанови увредените кожни клетки.

Така както консумирането на храни, богати на антиоксиданти, помага на тялото ви да се бори срещу свободните радикали, мазането с антиоксиданти прави същото за кожата ви, като помагат за компенсиране на ежедневните агресори като UV щети и излагането на замърсяване. Антиоксидантите предотвратяват или намаляват увреждането на клетките, като неутрализират производството на силно реактивни молекули, наречени свободни радикали. С други думи, антиоксидантите помагат на тялото и клетките на кожата да бъдат здрави. При неутрализирането на тези свободни радикали витамин С може също да помогне за предпазване на кожата от предракови промени, причинени от излагане на ултравиолетови лъчи.Как витамин С помага на кожата

Удивително е, но ползите за кожата от витамин С не са ограничени до неговият антиоксидантен статус. Има много други лечебни свойства на кожата, които го правят достоен за постоянно място във вашата козметика.

Витамин С забавя появата на бръчки

В резултат на увреждане от слънцето, стресови фактори в околната среда и оксидативните увреждания могат да повредят на ДНК-то, което води до промени в структурата на кожата, включително бръчки и други признаци на стареене. Проучванията показват, че използването на кремове или серуми, богати на витамин С, облагодетелства кожата чрез обръщане на тези ефекти на стареене.

Витамин С изглажда лицето

С напредването на възрастта кожата ви произвежда по-малко колаген, което означава, че съединителните тъкани в дермата (вътрешния слой на кожата) са по-слаби и лицето ви започва да губи естествената си еластичност. Витамин С подпомага за производството на колаген.

Витамин С прави кожата по-сияна и намалява тъмните петна

Кожата променя пигмента в резултат на тирозин, ензим, който поддържа производството на меланин. Производството на меланин е причината да хващате тен от слънцето или да развивате бенки, лунички или други тъмни петна. Витамин С блокира образуването на тирозин, което в крайна сметка изравнява и подобрява тонът на кожата и премахва по-тъмните петна.Как да добавите витамин С в ежедневната си грижа за кожата?

Не всички витамини С са същите. Поради разликите в нивата на рН, някои формули на витамин С помагат на кожата ви повече от други.

  • Дерматолозите препоръчват употребата на витамин С, който е категоризиран като L-аскорбинова киселина, защото той е най-чистият и най-стабилен и работи за всички типове кожа. Ако кожата ви е по-чувствителна, магнезиевият аскорбилфосфат е по-добър вариант, тъй като произлиза от мастна киселина. Други често срещани имена, които ще намерите, са аскорбил палмитат, магнезиев аскорбил фосфат и натриев аскорбил фосфат.
  • Най-добрият витамин С продукт за грижа за кожата е серум, защото серумите са по-ефективни от кремове или тонери.
  • Ефективността на витамин С също се увеличава, когато се комбинира с други антиоксиданти, като витамин Е, и заедно те могат да защитават двойно от увреждане на свободните радикали.
  • Купете продукт, който идва в тъмен контейнер, за да предотвратите окисляването на витамин С. Витаминът се разгражда, когато е изложен на светлина или въздух, така че тъмните стъклени бутилки спомагат за запазването на неговата стабилност и следователно за ефективността.


Кой трябва да избягва витамин С?

Хората с чувствителна кожа могат да имат алергии или зачервяване от витамин С. Ако имате склонност към чувствителна кожа, препоръчва се да започнете с по-ниска концентрация и да опитате първо място за тест, за да сте сигурни, че нямате алергия.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!