Лимонът е широко използван не само в кулинарията, но и за медицински цели. Полезен е заради богатото си съдържание на витамин С и В, рибофлавин, калций, фосфор, магнезий. Не само лимоновият сок, но и водата, в която е прибавен, има въздействие върху организма.

  • По колко да пиете всеки ден вода с лимон?

В случай че сте в добро здравословно състояние, препоръчително е изстискването на половин лимон в чаша вода. За да има максимален ефект напитката, е добре да се приема 2 пъти дневно.

1. Вода с лимон за намаляване на теглото

Една от основните ползи за здравето на лимоновата вода е, че съдейства за по-бързото намаляване на теглото. За премахване на излишните килограми диетолозите препоръчват коктейл от лимонов сок, смесен с хладка вода и мед.

2. Вода с лимон за здрава и красива кожа

Като естествен антисептик лимонът се възприема за средство, което може да участва и в лечението на кожни проблеми. Тъй като цитрусовият плод е богат източник на витамин С, лимоновата вода благоприятства за подмладяване на кожата, допринася за придобиването на блясък на лицето, действа и за премахване на черни точки. Ако се приложи лимонова вода в областта на изгорена кожа, вероятността от оставяне на белези е сравнително по-малка.

3. Вода с лимон против акне

Когато пиете вода с лимон, стабилизирате нивата на киселинност във вашия организъм. Това от своя страна помага за предотвратяване появата на нежелани пъпки по кожата. Маски за лице с лимон също биха били полезни, ако страдате от упорито акне.

4. Вода с лимон за добро храносмилане

Лимоновата вода помага при симптоми на стомашно разстройство - гадене, киселини, подуване на корема, оригване. Приемът на лимонов сок може да облекчи и запек. Под формата на сок лимонът може да ограничи симптомите на хълцане. Смята се, че има ползотворно действие и при камъни в жлъчния мехур.

5. Вода с лимон срещу депресия

Лимоновата вода има успокояващ ефект както за ума, така и за тялото - намалява напрежението при психически стрес и депресия.

6. Вода с лимон при инфекции на гърлото

Тъй като лимонът има анти-бактериално действие, водата със сок от лимон е добър помощник в борбата срещу инфекции на горните дихателни пътища. Отличава се с успокояващ ефект при болки в гърлото и възпаление на сливиците.

7. Вода с лимон при простуда и настинка

Лимоните съдържат голямо количество витамин С, което прави тези плодове естествен източник на антиоксиданти. Те стимулират имунната система чрез подсилване на антивирусните и антибактериалните свойства. А колкото по-силен е имунитетът на човек, толкова повече намаляват шансовете той да се разболее.

8. Вода с лимон за хигиена на зъбите

Лимонът има приложение в стоматологията. Действа като болкоуспокояващо средство при зъбобол. Лимоновата вода осигурява свеж дъх и има голям ефект срещу кървенето на венци.

9. Вода с лимон за здраво сърце

Благодарение на високото си съдържание на калий лимоновата вода помага при проблеми със сърцето. Спомага за контролиране на високото кръвно налягане, помага при виене на свят и гадене.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #лимони #вода