Рейши - вълшебната гъба на дълголетието
Рейши - вълшебната гъба на дълголетието

Заради изключителните си здравословни качества и отсъствието на странични ефекти рейши придобива репутацията на най-добрата измежду лечебните гъби на Изток. Наричат я „слънчевата билка“, защото се смята за символ на небесната сила, на щастието и дълголетието. На Запад тя става известна като „източната вълшебна гъба“.

Рейши много трудно се открива в див вид. Спорите й са грапави и се закачат на всякакъв вид дървета, но могат да прераснат само при определена температура. Заради това в древността берачът, който откриел рейши, ревностно пазел в тайна дървото с гъбите и години наред продавал безценните растения на китайските лечители.

Възможността за култивирането й е открита едва през 1972 г. от японски фермер. Днес в Япония и Китай екстракт от рейши се прилага почти при всички заболявания. Тя е провъзгласена за царя на билковата медицина, като много билкари я поставят дори над женшена.

Най-положителният ефект на гъбата е способността й да увеличава силата на духа и позитивната емоционална нагласа. Освен това гъбата рейши е безопасна и няма странични ефекти, действа върху цялото тяло и нормализира физиологичните функции.

Рейши не е кулинарна гъба. Въпреки че някои хора правят чай от нея, тя се използва предимно за медицински цели, тъй като има много неприятен горчив вкус. Той се дължи на съдържащите се 119 вида терпеноиди - ароматни вещества, които имат противовъзпалително, антираково и антивирусно действие. Култивираният мицел на гъбата обаче не горчи, така че спокойно може да се приема на капсули. Вярва се, че витамин С помага за по-доброто усвояване на рейши от организма, затова учените препоръчват успоредния му прием с гъбата.

Рейши е няколко вида: червена, виолетова, розова, но най-лековитата е тази, която расте в Япония на сливови дървета.

Рейши - вълшебната гъба на дълголетието

Лечебни свойства на гъбата рейши

 • Рейши съдържа полизахарида ланостан, който потиска образуването на антитела и предотвратява алергичните реакции. Лечението на алергии може да продължи дори и над година, но е трайно и без никакви странични ефекти. Не се препоръчва единствено за лечение на алергии при деца.
 • Възстановява отслабнал имунитет, активизира функцията на Т-лимфоцитите, увеличава количеството на левкоцитите в периферната кръв. Рейши е единственият източник на тритерпени, чиято молекулярна структура е подобна на стероидните хормони.
 • Нормализира хормоналния фон в организма, възстановява функцията на надбъбречните жлези, което се отразява благоприятно при лечението на бронхиалната астма.
 • Стимулира и подпомага имунната и ендокринната система, предотвратява появата на тумори, подобрява циркулацията и премахва вредните свободни радикали.
 • Спира синтеза на ДНК в раковите клетки и активността на ензимите в туморните образувания.
 • Намалява токсините и облекчава страничните ефекти и болките при химио- и лвчетерапия.
 • Стимулира детоксикацията на черния дроб и регенерирането на нови клетки в него.
 • Усилва работата на сърцето, способства за нормализацията на холестериновия обмен, разтваря съсиреците в кръвта, има анти-оксидантни свойства и извежда свободните радикали. Препоръчва се по време на възстановителния период след прекаран инфаркт или инсулт.
 • Подходяща е при лечение на всякакви бъбречни заболявания.
 • Лекува епилепсия. Това рядко свойство е забелязано през XVII век, когато с рейши е излекуван наследникът на японския император.
 • Проявява хипогликемично действие при захарен диабет.
 • Ефективна е при много видове аритмии.
 • Оказва успокояващо действие при безсъние, разсеяност и мигрена.
 • Подпомага за отпускането на гладката мускулатура в бронхите и червата.
 • Има ефикасно антиалергично действие, предпазва клетките на дихателните пътища, облекчава симптомите на хронични заболявания на респираторната система, понижава температурата.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #билки #гъби #рейши