Коя е родината на соевия сос?

Трудно е да се даде точен отговор за родното място на соевия сос. Приема се, че първоначално се е появил в Китай през далечния VIII век преди новата ера, а скоро след това е станал невероятно популярен в Япония. В края на XVII век от нашата ера е гастролирал за първи път в Европа, по-точно във френския двор. Крал Людвиг XIV го аплодирал горещо и нарекъл соевия сос „черното злато“ в кулинарното изкуство.

За България соевият сос набира все повече популярност не само сред любителите на чуждестранната или екзотичната кухня, но и на балканската. Определен плюс е, че на основата на соевия сос могат да се приготвят и други сосове, маринати и дресинги за салати, които да обогатят или подчертаят характерния вкус на месото, рибата, зеленчуците, пастата.

От какво се приготвя соевият сос?

Производственият процес на традиционния соев сос е доста продължителен. Соевите бобчета се попарват, смесват се с печени пшенични зърна, заливат се с вода и се оставят да втасват под въздействието на определен вид бактерия. Тази обработка може да трае от няколко месеца до няколко години. Поради дългия период на ферментация някои недобросъвестни производители прилагат разни хитрини, за да го скъсят - обработват соята с вредни химически киселини, други разреждат соевия концентрат.

Как да познаете качествения соев сос?

За да не купите соев сос менте или с нежелани добавки, обръщайте внимание на външния вид на продукта - той може да е тъмен или светъл на цвят, но задължително трябва да е бистър! Мътната течност или утайката на дъното на шишето издава прибавяне на нишесте или други „подобрители“.

Допустимо е да се добавят в различни комбинации само натурални екстракти като чесън, копър и други с цел обогатяване на вкуса. Качественият сос се продава само в стъклени опаковки (пластмасовите развалят вкуса и аромата), произведен е чрез естествена ферментация, не съдържа консерванти, ароматизатори, оцветители и уви - не е евтин.

С какво е полезен соевият сос?

В състава на соевия сос са включени повечето необходими за организма минерални вещества, витамини и антиоксиданти. Богат е и на много растителни белтъчини, поради което е подходящ при хранителни режими за избавяне от излишното тегло. Освен че предпазва от някои заболявания, се приема, че може и да лекува. Сред болестите, с които се бори, са тези на костната система, сърдечносъдовите, затлъстяването, главоболието и безсънието. Доказано полезен е за женското здраве.

Много популярен е сред вегетарианците, заради богатото съдържание на висококачествени протеини, които задоволяват нуждите на организма, когато не се консумира месо.

Във всички случаи обаче помнете златното правило при храненето - всичко с мярка, защото прекалената употреба на соев сос може да причини неразположения, алергични реакции.

Употребата на соев сос при приготвянето на ястията може да забави процесите на стареене на организма и дори да ви предпази от някои онкологични заболявания, твърдят лекарите диетолози.

Соевият сос не се препоръчва за малки деца, бременни и при някои заболявания.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #соев сос #соя