© Freepik

Диетата с банани е разработена от Хироши Уатанабе, заедно със съпругата му Сулико, и представена на света в книгата „Сутрешна бананова диета“.

Уатанабе дълго време търси начин да отслабне, изпробва много диети, но без резултат. Тогава решава да подходи към процеса от научна гледна точка и в крайна сметка стига до бананите.

Същността на диетата се състои в това, че за закуска трябва да се изпие чаша топла вода и изяде един банан.

Диетата не променя драстично режима на хранене, може да се яде всичко, което и преди диетата. И най-важното е, че тази диета не изисква от вас, да увеличавате физическата си активност. А това е много важно за по-възрастните и затлъстели хора или за същите японци, които, както знаете, нямат време да ходят на фитнес, поради голямата им отдаденост на работата.

Как работи банановата диета?

 1. Веднага след събуждане се изпива чаша топла вода. След сутрешния тоалет (някъде след около 20-30 мин.) изяжте един банан.
 2. Ако след 30 минути отново усетите глад, изяжте още един.
 3. Нищо не се яде до обяд. Можете да пиете вода или неподсладен зелен чай.
 4. Обяд и вечеря – както се храните обикновено. Основното нещо е да не се предавате и между тях да не похапвате нищо. Като следобедна закуска може да хапнете 1-2 плода.
 5. Вечерята не трябва да бъде по-късно от 7 часа. И си лягайте преди полунощ.
 6. По време на диетата се изключват кафето, алкохола и млечните продукти.

Препоръчителният период на диета е 7 дни, но не е строго ограничен. Ако ви харесва, можете да продължите още 7 дни.

Бананите са изключени от много диети поради предполагаемото високо съдържание на калории. Това не е напълно вярно. Средното калорично съдържание на банан не надвишава калоричното съдържание на ябълка - 90-120 kcal. По-скоро някои диетолози са предпазливи към нишестето в бананите. Но от нишестето и нишестето в бананите има разлика. Бананите съдържат трудно разградима скорбяла (устойчиво нишесте). Това е фиброподобен нутриент, който е трудно разградим и създава усещане за ситост, като дори може да възпре усвояването на захарите в храната, затова дават усещане за ситост, което кара организъма да не изпитва глад в продължение на няколко часа.

 • Приемът на три банана на ден в комбинация с по три големи чаши минерална вода или неподсладен чай към всеки от тях регулира храносмилането ви. Освен това част от веществата, съдържащи се в бананите, спомагат за образуването на вид защитен слой, който „облича“ стената на стомаха ви и неутрализира излишните киселини.
 • Водата и бананът сутрин помагат за правилното стартиране на метаболизма, без претоварване на стомаха.

Според различни източници с тази диета можете да свалите до 7 кг за седмица.

9 допълнителни ползи от консумацията на банани:

 1. Бананът е напълно хипоалергенен.
 2. Бананът е богат на прости въглехидрати, които се разграждат много бързо от организма ни. По този начин тялото ни си набавя голям енергиен заряд. Това прави бананите подходяща храна както за спортисти, така и за хора, страдащи от умора и загуба на сила.
 3. Жълтият плод помага за задържането на калций в организма, което има положителен ефект върху състоянието на костите и косата.
 4. Пектините в бананите се свързват с излишната жлъчна киселина в организма и като я изхвърлят от него, намаляват риска от образуване на камъни в жлъчката.
 5. Богат е на витамини от група В, които са от съществено значение за поддържане на реда на нервната и съдовата система.
 6. Съдържащия се в бананите витамин В6 стимулира действието на серотонина – т.нар. „хормон на щастието“. Той влияе благотворно на централната нервна система: подобрява настроението и помага в борбата със стреса. Имайте предвид, че ако по бананите се появят кафяви точици, витамин В6 започва да се разгражда.
 7. Бананът е полезен при язва на стомаха, лошо храносмилане, метеоризъм, отоци, анемия.
 8. При предменструален синдром помага за намаляване на неприятните симптоми, а също така облекчава признаците на депресия.
 9. Бананът също така намалява пристъпите на гадене.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #банан #бананова диета #диети #отслабване