© Сн.: Unsplash

Тези екзотични цветя са най-голямото семейство цъфтящи растения на Земята с над 30 000 различни вида и най-малко 200 000 хибрида. Орхидеите могат да бъдат намерени в екваториалните тропици, арктическата тундра и още къде ли не. Причината за това разнообразие се крие в удивителната им способност да се адаптират към околната среда. С наличието на толкова много видове, които цъфтят в толкова различни условия, е сравнително лесно да се намери орхидея, която е подходяща за условията, които можете да и предоставите.


Почва:

Орхидеи като пафиопедилуми и цимбидиуми растат в земята. Но повечето тропически орхидеи са епифитни, което означава, че те растат във въздуха. Техните месести корени са покрити със слой от бели кръвни клетки, наречен веламен, който действа като гъба, която поема водата. Покритието предпазва корените от загуба на топлина и влага.

Средата на отглеждане трябва да осигури добра циркулация на въздуха и да позволи на водата да се отцежда много бързо. Също така трябва да дава на корените материал, към който здраво да се придържат. В зависимост от вида на орхидеята, почвата може да варира, като най-популярната е кората от ела. Други варианти са торфен мъх, корени от суха папрат, камъни, перлит, коркови късчета, кокосови влакна, вулканични скали или комбинация, която съчетава някои от тези материали.

Поливане:

Повечето орхидеи могат да понесат сушата много по-добре, отколкото излишната влага. Нищо не ги убива по-бързо от прелята саксия и подгизнала почва. Без подходяща циркулация на въздуха, растението ще се задуши и ще умре.

Като общо правило орхидеите трябва да се поливат веднъж седмично. Почвата трябва да бъде оставена да изсъхне между поливанията, а излишната вода не трябва да влиза в контакт с корените или с почвата. След като са повторно засадени, повечето орхидеи няма да възобновят активния растеж и цъфтенето в продължение на няколко месеца. Поливайте много пестеливо и умерено през този период на приспособяване.


© Сн.: Unsplash

Светлина:

Като общо правило, орхидеите обичат много светлината. За най-добри резултати трябва да се излагат на светлина 12-14 часа всеки ден, целогодишно. В тропическа среда продължителността и интензивността на естествената светлина не се променят, както в умерените климатични условия.

По принцип, ако растението има малко на брой и твърди листа, вероятно растението се нуждае от повече светлина. Ако листата са меки и фини, вероятно са много чувствителни към светлина и не трябва да се поставят на слънчев прозорец с южно изложение.

Наторяване:

Почвата, в която живеят орхидеите, обикновено осигурява много малко хранителни вещества, така че цветята често трябва да бъдат наторявани. За предпочитане използвайте течен тор и го разреждайте повече, отколкото за други видове растения. Торовете трябва да се прилагат, само когато растенията са в активен растеж. Това означава, че повечето орхидеи не трябва да се наторяват през средата на зимата или веднага след като са били пресадени.© Сн.: Unsplash

Саксия:

Прозрачните саксии са за предпочитане. Те ни позволяват лесно да наблюдаваме корените на нашите орхидеи за вредители, болести или пренаселеност. Позволяват на орхидеите да абсорбират слънчевата светлина, тъй както биха, ако не са питомни. Корените могат също да фотосинтезират и да дават енергия на растението.

Орхидеите обикновено се чувстват най-добре в сравнително малка саксия. Пластмасовите са за предпочитане, защото когато е време да се пресаждат, корените могат да се отделят по-лесно или саксиите могат просто да бъдат разрязани. За да осигурите добро оттичане, можете да запълнете дъното със стиропор или подобен материал.

Пресаждане:

Когато закупите орхидея се насладете на цъфтежа. Не се опитвайте да пресаждате цъфтящо растение. Чак когато цъфтенето приключи, можете да пресадите растението.

Орхидеята се изважда и внимателно се отстранява колкото се може повече почва от корените. Здравите корени трябва да са бели и твърди. Отстранете такива, които са смачкани, изгнили или почернели. Поставете растението в саксията и го запълнете с подходящата почва. То трябва да е стабилно разположено, но не прекалено натъпкано, тъй като най-вероятно ще пораснат нови корени и ще се прикрепят към саксията.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #орхидея #Как да отгледате #стайни цветя