Еманципацията направи своето и жените окончателно отнеха на мъжете званието "силен пол". Все по-успешно заемат местата им: управляват държави, летят в космоса и... вдигат тежести.

От физиологична гледна точка мъжете са по-масивни и силни от жените. Затова пък като издръжливост краката на жените са почти толкова силни като на мъжете. А тазовата област при дамите пропорционално е по-мощна и широка, което осигурява на женското тяло повече устойчивост и равновесие, защото центърът му на тежестта е по-ниско, отколкото при противоположния пол.

Затова мускулите на жените в долната част на тялото нарастват по-бързо на обем, по-лесно натрупват сила.

И така, ето какви са разликите от мъжете, с които трябва да се съобразяват жените при започване на тренировки с тежести:

? Обикновено при жените прагът на болката е по-висок, отколкото при мъжете. Затова трябва да сте внимателни, за да не получите травми.

? При жените раменните и лакътните стави са по-тесни, следователно трябва да бъдете внимателни при упражнения за вдигане на тежести за сметка на усилия в горната част на тялото.

? Мъжете са силово по-издръжливи, заради по-големия обем на сърцето и заради високото съдържание на хемоглобин, който транспортира кислорода в организма. Затова не трябва да се съревновавате с тях в залата.

? Жените притежават повече гъвкавост. Това им помага да изпълняват упражнения с по-голяма амплитуда.

? Мъжете са относително по-силни в горната част на тялото, а жените - в долната. Затова дамите могат да тренират по-лесно мускулите на краката и таза.

? В женското тяло има значително повече мазнини. При средностатистическата жена с нормална спортна фигура мазнините са 20-25% от теглото й. При това са съсредоточени главно в областта на краката и таза. Затова те в никакъв случай не трябва да пренебрегват кардио тренировките, които ще им позволят да се избавят от излишните тлъстини.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #спорт #Силови тренировки