Бананите са изключително здравословни и вкусни. Те са не само преносими, многофункционални и вкусни, но и богати на въглехидрати и лесни за смилане. Но трябва ли да ядете банан преди следващата си тренировка?

Бананите са добър източник на въглехидрати.

Консумацията на въглехидрати може да увеличи запасите от гликоген, което е формата на глюкоза, съхранявана в мускулите и черния дроб, която се използва за енергия по време на много видове упражнения. Яденето на въглехидрати преди тренировка може да бъде особено полезно за тренировки с по-голяма продължителност, като колоездене или джогинг.

Въпреки това, тъй като са с относително високо съдържание на въглехидрати, бананите може да не са идеална закуска преди тренировка за тези, които са на нисковъглехидратна или кетогенна диета.Бананите са добър източник на фибри.

Освен че съдържат голям брой въглехидрати във всяка порция, някои от въглехидратите в бананите са фибри. Фибрите могат да помогнат за забавяне на усвояването на захарта в кръвообращението, осигурявайки на клетките ви постоянен поток глюкоза, за да ви помогнат да се захранвате по време на тренировката. Поради това бананите може да са добър избор като закуска преди тренировка, тъй като те могат да осигурят на тялото ви дълготрайна енергия, без да ви натежават или да причинят стомашно разстройство.

Бананите са добър източник на витамини и минерали.

Бананите са пълни със здравословни витамини и минерали, но едни най-важните, които са полезни за спортистите са магнезий и калий, които действат като електролити в тялото.

Калият е важен минерал, който може да поддържа мускулните контракции. Ниските нива на калий също могат да причинят мускулни крампи. Като се има предвид, че калият се отделя чрез потта, за тези, които са физически активни, е важно да консумират много храни и напитки, богати на калий, за да се заредят с електролити. Яденето на банан преди тренировка може да ви помогне да задоволите нуждите си от калий за насърчаване на мускулната функция.

Така че ДА, банан преди тренировка може да бъде най-доброто нещо, което можете да направите за тренировъчния си режим.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #банан #тренировка