• Избирайте домати с равномерен цвят, лъскава кожа и ярко зелена дръжчица.
  • Избягвайте тези, по които има следи от натъртване или удар.
  • Дръжте доматите далече от плодове като кивито и банана, които ускоряват зреенето им.
  • Съхранявайте ги не повече от 5-6 дни на тъмно място при температура 14 градуса.
  • Никога не ги слагайте в хладилника, защото там те загубват аромата си и полезните си свойства.

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това изследване вероятно ще ви накара да промените навиците си. Разбира се, на студено доматите остават свежи по-дълго, но както се оказва, плодовете (а доматът е плод), при такива условия губят от вкуса си и полезните свойства.

Учените и гастрономите знаеха, че охлаждането на доматите влияе отрицателно върху техния вкус, но не бяха сигурни защо. Според статия, публикувана в "Proceedings", когато температурата падне под 10 градуса по Целзий, гените, отговорни за вкуса на доматите, „се изключват”.

"Става студено и доматите спират да произвеждат ароматни съединения", обяснява Денис Тиман, автор на изследването в Университета на Флорида. "Тази промяна е необратима."

Тиман изучава характеристиките на доматения вкус от десет години. Преди това открила, че доматите дължат своя вкус на съединения от захари, киселини и набор от химикали, наречени летливи или ароматни съединения.

„Ароматните съединения, които миришат, съставляват забележима част от вкуса на доматите“, казва Тиман.

Предишно проучване е доказало, че доматите от хладилника имат същото количество захар и киселина като прясно набраните, но значително по-малко ароматни съединения.

Първите експерименти в новото проучване са били насочени към определяне на това колко време е необходимо, за да започне доматът да губи ароматните си свойства. Учените сравняват доматите, които са били на студено от един до седем дни с такива, набрани скоро. В резултат на това те открили, че в плодовете, които са прекарали най-дълго при ниски температури са тези с най-малко летливи вещества. Когато дават на група доброволци да ги опитат, те определят охладените домати като по-малко вкусни от пресните.

Оказва се, че в охладените домати има по-малко протеини, които са отговорни за образуването на ароматни съединения, отколкото в прясно събраните.

В 100 г домати се съдържат 94% вода и само 15 калории.

  • Доматите съдържат голямо количество от витамините С, Е и провитамин А (бетакаротин). Богати са на калий, калций и магнезий, без да забравяме олигоелементите цинк, мед, никел и кобалт.
  • Провитамин А и ликопенът са антиоксиданти, които предпазват организма от вредното въздействие на свободните радикали.
  • При прекалено дълго излагане на слънце, както и при тютюнопушене, свободните радикали разграждат клетките и водят до преждевременно остаряване.
  • Ликопенът става ефикасен при дневна доза от 6 мг, която лесно се подсигурява с консумацията на 100 г пресни домати, 25 г доматено пюре или 250 г доматен сок. Впрочем именно под формата на сок или пюре ликопенът се усвоява по-лесно от организма.
  • Провитамин А има благоприятно въздействие върху тъканта на роговицата на окото. Ликопенът е мощен антиоксидант. Именно той дава на домата прекрасния му червен цвят.
  • Хлоридите и сулфидите, които се съдържат в доматите, имат противоотровно въздействие. Те позволяват по-доброто прочистване на организма, подпомагат разграждането на лошите мазнини и по този начин предпазват черния дроб от свръхнатовареност.

Любопитно: Една доматена салата покрива 15% от дневните нужди от витамин С, а ако консумирате домати на всяко хранене (общо около 500 г на ден), тези нужди са стопроцентово задоволени!

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #домати