© Unsplash/Pixabay

През 2023 г. астрологичният пейзаж ще бъде повлиян от движението на бавните планети като Сатурн и Плутон в нови зодии. Тези астрологически промени вероятно ще доведат до значителни новости и сътресения. Какво ще донесат ретроградите, затъмненията и основните транзити през 2023 г.? Ето някои ключови дати и планетарни влияния, за които трябва да внимавате.

Равноденствия и слънцестоения

20 март

Пролетното равноденствие в Северното полукълбо и есенното равноденствие в Южното полукълбо настъпват на 20 март, когато започва сезонът на Овена и денят и нощта са с еднаква продължителност.

21 юни

Лятното слънцестоене в Северното полукълбо и зимното слънцестоене в Южното полукълбо настъпват на 21 юни, което бележи началото на сезона на Рака и най-дългия ден в годината.

23 септември

Есенното равноденствие в Северното полукълбо и пролетното равноденствие в Южното полукълбо настъпват на 23 септември, когато започва сезонът на Везните и денят и нощта са еднакво дълги.

22 декември

Зимното слънцестоене в Северното полукълбо и лятното слънцестоене в Южното полукълбо настъпват на 22 декември, което бележи началото на сезона на Козирога и най-краткия ден в годината.

Затъмнения

През 2023 г. ще има четири затъмнения: две слънчеви и две лунни.

20 април

На 20 април слънчевото затъмнение в Овен ни насърчава да се освободим от ограниченията, които са ни спъвали. Това затъмнение поставя фокуса върху личността и може да разкрие неща, които досега са били скрити или невидими.

5 май

Лунното затъмнение в Скорпион на 5 май ни насърчава да се потопим дълбоко в емоциите си. Това е последното затъмнение в Скорпион за известно време, което означава, че всички нерешени емоционални проблеми, които изплуват на повърхността през това време, може да са последната възможност да се справим с тях за дълго време. Важно е да запомните, че каквито и емоции да се появят по време на това затъмнение, те трябва да бъдат напълно признати и изпитани.

14 октомври

Слънчевото затъмнение във Везни на 14 октомври ни помага да преосмислим и преоценим връзките си. Това затъмнение ни насърчава да обмислим начина, по който общуваме и се отнасяме към другите. Новолунното слънчево затъмнение често означава край на една фаза и начало на нова.

28 октомври

Лунното затъмнение в Телец на 28 октомври внася яснота в истинската същност на нас и на другите. Тази яснота може да ни помогне да вземаме по-добри решения и да подобрим взаимоотношенията си с другите. Това е добър момент да се замислим за ценностите и приоритетите си и да обмислим промени, които може да са необходими, за да се превърнем в истинското си аз.

Ретрограден Меркурий

29 декември 2022 г. - 18 януари 2023 г.

През първите няколко дни на 2023 г. Меркурий ще бъде ретрограден в зодия Козирог, като това започва на 29 декември 2022 г. и ще продължи до 18 януари 2023 г.

21 април - 14 май

През пролетта на 2023 г. Меркурий ще бъде ретрограден от 21 април до 14 май в зодия на Телеца. През това време може да бъдем подтикнати да преоценим поетите от нас ангажименти и да работим върху възстановяването на взаимоотношенията си. Тъй като Телецът се свързва с материалните блага и финансовата стабилност, през този ретрограден период е разумно да се въздържаме от големи покупки или промени в източниците на доходите си.

23 август - 15 септември

Следващият период на ретрограден Меркурий ще бъде от 23 август до 15 септември в Дева. Този период е възможност да се потопите по-дълбоко в самоизследване и самоосъзнаване. Този ретрограден период може да се окаже особено важен. Възможно е нещата да не вървят по план, но в крайна сметка това може да е за добро. Използвайте това време, за да размишлявате и да приемате всички предизвикателства като възможности за растеж и себепознание.

13 декември 2023 г. - 1 януари 2024 г.

Последният ретрограден период на Меркурий за 2023 г. ще настъпи от 13 декември до 1 януари, като ще се движи през зодиите Козирог и Стрелец. Това може да е добра възможност да се пренастроите и да помислите върху напредъка си през годината. С правилната нагласа този последен за годината ретрограден период може да бъде възможност за релаксация и презареждане преди началото на 2024 г..

Ретроградна Венера

По време на ретроградната Венера, която се наблюдава от 22 юли до 3 септември в зодия Лъв, може да се сблъскаме с проблеми, свързани с любовта и финансите. Този транзит може да предизвика напрежение около минали връзки и да ни подтикне да анализираме бъдещето на сегашните си отношения. Това е време, в което да се съсредоточим върху това какво и кого обичаме най-много, като същевременно дадем приоритет на собствените си нужди.

Ретрограден Сатурн

По време на ретроградния период на Сатурн в Риби, който продължава от 17 юни до 4 ноември, може да бъдем подтикнати да се вгледаме в миналото си и да се замислим за бъдещето си. Това е време, в което трябва да внимаваме какво си пожелаваме, тъй като желанията ни имат потенциала да се превърнат в реалност. Това е добра възможност да обмислим внимателно дългосрочните последици от действията си и да се уверим, че целите ни са в съответствие с нашите ценности и приоритети.

Ретрограден Плутон

Плутон, планетата на трансформацията, ще е в ретроградния си период от 1 май до 11 октомври. След кратък престой във Водолей Плутон ще стане ретрограден на 1 май и отново ще навлезе в Козирог, за да се заеме с всички недовършени дела. Важно е да изясним мислите си, преди да е станало твърде късно и да се окажем в неизгодна позиция.

Плутон преминава във Водолей

Плутон, планетата на трансформацията, ще навлезе във Водолей на 23 март, което ще доведе до промени в дипломацията, финансовите инвестиции, правителствените системи, изследването на космоса и правата на работниците. За първи път от XVIII в. насам Плутон е във Водолей, а дали това ще доведе до еволюция или революция, предстои да разберем.

Сатурн преминава в Риби

Сатурн, планетата на кармата и дисциплината, ще навлезе в зодия Риби на 7 март 2022 г. и ще остане там до 13 февруари 2026 г. Това е време за съзерцание и изцеление. Последният път, когато Сатурн е бил в Риби, е от 21 май 1993 г. до 7 април 1996 г. Сатурн в Риби изисква от нас да се вглеждаме в себе си, без да се обръщаме към нездравословни механизми за справяне с проблемите. Този процес може да включва изправяне пред непреодоляна мъка, но той е необходим за личното и колективното изцеление. За да преминете през този период, ще са необходими дисциплина и чувство за отговорност.

Марс преминава в Рак

Марс, планетата на действието, прекара продължителен период от време в зодия Близнаци, което може да е довело до чувство на разсеяност и тревожност. Ако това е характерно за вас, може да приветствате промяната, тъй като Марс преминава в Рак на 25 март (до 20 май). Този преход може да ни осигури необходимата почивка от умствената стимулация на Близнаци и да ни позволи да се съсредоточим върху чувствата и вътрешните си преживявания.

Юпитер преминава в Телец

Юпитер, планетата на философията, ще остане в зодия Овен до 16 май, когато ще навлезе в Телец. Тя ще остане в този фиксиран земен знак до 25 май 2024 г. През това време може да сме склонни да поемаме пресметнати рискове и да придобием по-дълбоко разбиране за изкуството от душевна гледна точка. Веднага след като Юпитер навлезе в Телец, той ще направи първия от трите си значими асцендента през тази година, създавайки квадратура с Плутон. Този транзит може да ни окуражи да стигнем до предела на възможностите си и да преследваме амбициите си с увереност.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #хороскоп #зодии #зодия