Този витамин влияе на настроението, нивото на енергия, паметта и допринася за намаляване на умората, което е ефектът от повишените нива на адреналин в системата. Освен това, B12 поддържа няколко метаболитни операции като производството на ензими, отделянето на хормони и процеса на синтез на ДНК, които са наложителни при регулирането на сърдечно-съдовата и нервната система.

Поради своята важна роля във функциите на организма, дефицитът на този витамин в тялото може да се прояви под формата на болезнени и неприятни симптоми и може да бъде открит в по-късните му стадии, когато се появят тези симптоми. Статистиката показва, че недостигът на витамин В12 е един от водещите здравни проблеми в бедните части на света като тези в Южна Америка и Африка.

Какво е витамин В12?

Витамин В12 или кобаламин е витамин, необходим за сърдечно-съдово и когнитивно здраве. Тялото ви не го произвежда и за това е нужно да си го набавяте от храната. Той помага при производството на хемоглобин, подобрява функцията на нервната система и регулира нивата на хомоцистеин. Хомоцистеинът е аминокиселина, произвеждана от организма, която в големи количества може да увеличи риска от сърдечен удар и инсулт.

Как да си го набавите?

Витамин В12 присъства в храни, които се получават предимно от животни. Растенията го нямат в състава си, освен ако не са генетично модифицирани. Ако сте веган или вегетарианец по-добре закупете такава хранителна добавка.

Каква е дневната доза, която ви е нужна?

За повечето възрастни препоръчителният дневен прием е 2,4 мкг, но е по-висок при жени, които са бременни или кърмят.

Какви са симптомите на дефицит на витамин В12?

Симптомите за липса на този витамин могат да бъдат загуба на енергия, умора, задух, замаяност, бледожълта кожа, неравномерен сърдечен ритъм, мускулна слабост, загуба на тегло, изтръпване на ръцете и краката, промени в настроението, проблеми с паметта и концентрацията, раздразнителност или депресия.

Преди да приемате този витамин като хранителна добавка е добре да се свържете с лекар.

Защо е полезен и нужен на тялото този витамин?

Витамин В12 действа като коензим в няколко метаболитни процеси и е от решаващо значение за ДНК репликация, защита и регенерация на нервите (в ЦНС и мозъка), хематопоеза (кръвообразуване), клетъчно деление, клетъчното дишане (на митохондриите), синтез на невротрансмитери и др. Като коензим, витамин В12 не винаги е пряко отговорен за тези процеси, но присъствието му е от съществено значение за тяхното осъществяване. Ако има липса на В12, значителни телесни функции ще бъдат възпрепятствани, което в крайна сметка ще се отрази на цялостното здраве.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Витамин B12