Мислите си: „Какво толкова, уморена съм. Няма да стане нищо, ако един два пъти заспя без да си махна грима?“

Но дали спането с грим е наистина толкова лошо? Да, очевидно. Сега вероятно ще се зачудите колко лошо, от няколко пъти какво може да ви стане? Или пък често заспивате със спирала, но това е безвредно... май? Вредата е много по-голяма, отколкото си мислите. Разберете сами какво се случва, когато ви мързи да минете през банята преди лягане:

Поява на акне:

Сънят с грим е убийство за порите. Точно както вътрешните ни органи, нашата кожа винаги е в действие. Кожата се състои от вода, протеини, липиди и различни минерали и химикали. Тя е покрита с пори, които позволяват да се потим и секретираме себум - естествена смазка, която овлажнява кожата и премахва мъртвите клетки и други дразнещи вещества от нашите пори. Когато прилагате грим, блокирате освобождаването на този себум, което може да доведе до видимо по-големи пори, черни точки и акне. Действително, ако една нощ заспите с грим е малко вероятно това да причини дълготрайно увреждане на кожата ви, но все пак по-добре съберете сили и го изчистете, особено ако кожата ви е чувствителна и склонна към поява на пъпки.

Зачервяване и раздразнение на очите:

Пухкавите и раздразнени очи могат да бъдат в резултат от сън с грим. Миглите предпазват очите от прах и други замърсители и ако не ги измиете добре, тези замърсители, смесени с грима, ще предизвикат вашата имунна реакция, за да се пребори с възможна инфекция. Макиажът за очи трябва да се измива всяка нощ преди лягане, в противен случай зоната на очите ще реагира, като стане леко подута и червена.

Поява на бръчки:

Гримът задържа замърсяващите околната среда вещества и свободните радикали, които могат да повредят кожните клетки. Свободните радикали причиняват разграждане на колагена с течение на времето, което води до развитие на фини линии и преждевременно остаряла кожа. Когато спите с грима си, не давате на кожата си възможност да се възстанови от вредните вещества, които могат да доведат до застаряване на кожата.

Напукване на устните:

За съжаление, това удивително перфектно червило би могло да накара устните ви да изсъхнат и да се напукат, ако стоите с него твърде дълго. Спането с какъвто и да е вид червило ще доведе до липса на хидратация на вашите устни. По-добре вместо това нанесете овлажняващ балсам за устни.

Дехидратиране на кожата:

Ако не премахнете добре или изобщо грима си, остатъците могат да възпрепятстват абсорбирането на полезните вещества за грижа за кожата, като създават преграда, която спира полезните съставки от проникване в повърхността на кожата. Това означава, че няма смисъл да нанасяте любимия си крем, ако не сте премахнали добре фон дьо тена си. Кожата се регенерира и хидратира през нощта, но при наличието на грим по нея това няма как да стане.

И накрая:

„Спането само с грим на очите(спирала, очна линия) също толкова вредно ли е?“

Това няма да причини фини линии или акне върху кожата, но все пак може да доведе до проблеми. Докато спите количество от спиралата и очната линия могат да попаднат в очите ви, което може да доведе до значително раздразнение. Също така спането с очен грим многократно може да доведе до запушване на тънките космени фоликули и мастните жлези на клепачите. Когато тези зони се запушат, бактериите могат да се натрупват и да причинят възпаление. В резултат на това се образуват ечемици или дори екзема на клепача. Те могат да минат бързо, но повечето се нуждаят от лечение от Вашия лекар.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #грим