Става полунощ, а вече сте изгледали половината сезон, но въпреки това се опитате да не заспите, за да видите какво се случва в следващия епизод. Или пък има страхотен турски сериал, който дават по телевизията и предпочитате да отложите задълженията и да се насладите на интересния му сюжет.

Телевизията привлича вниманието ни по повече начини от един, твърди Д-р Робърт Ф. Потър, директор на Института за комуникационни изследвания в университета в Индиана. Сюжетите, подсюжетите и диалозите изискват от нас да обръщаме силно, контролирано внимание; обратите в сцените, колкото и да са прости завладяват нашия интерес. Мозъкът ни е вързан за монитора, защото следи промените в нашата околна среда като механизъм за оцеляване (като помръдване на храстите в гората, което сигнализира, че хищникът дебне да ни нападне), затова е трудно да откъснем очите си. Докато нещо се движи на екрана ние го гледаме.

Защо гледането на сериали ни уморява?

Излежаването забавя кръвообращението и обмяната на веществата, което ви кара да се чувствате мудни и да ви мързи за всичко. В същото време, страхотни телевизионни предавания, със сложни разкази и емоционални герои, когнитивно и емоционално ни уморяват.

Защо това ни кара да се чувстваме добре?

Когато гледате любимите си серии, тялото ви произвежда допамин – един от хормоните на щастието. Невронните пътища, които причиняват зависимостите от наркотици, алкохол и други субстанции, са същите като пристрастяването към гледането на сериали. Вашето тяло не може да откаже удоволствието. Можете да се пристрастите към всяка дейност или вещество, което кара тялото ви да произвежда допамин. Сериалите ни държат в състояние на възбуда и вълнение. Ако се случи нещо положително около нас в този момент, това вълнение ще се пренесе в реалния живот и ще направят преживяването ни по-емоционално.

Защо това може да ни накара да се почувстваме зле?

Хората, които се опитват да забравят за тревогите си, като гледат сериали, имат с 4% по-голям риск за развиване на инсомния от тези, които не гледат. Емоционалното ви състояние в края на епизода е повлияно и от това как се чувствате попринцип. Гузно ви е за нещо, чувствате се зле, не сте щастливи, имате куп проблеми. А за да ви стане по-добре се заравяте в следващия и следващ епизод и сезон на интригуващия сериал. Това е подобно на всяко друго пристрастяване. Ако използвате нещо, за да блокирате проблемите си, почти винаги се чувствате по-лошо след това. Номерът е да се използва телевизия като награда за справяне с проблем.

Влияе ли негативно на начина ни на живот?

На този въпрос може да намерите отговора по-горе. Изследванията показват, че колкото по-дълго останете в света на сериалите, толкова повече това влияе на начина, по който виждате реалния свят. След сезон на някой тъжен и напрегнат сериал, е по-вероятно да видите света като мрачно, неприятно място. Така че, поне избирайте внимателно вида на сериала.

Какво да направим?

Ключът да се възползвате от гледане на сериали, без да понасяте отрицателните последици, е да зададете граници за времето, което прекарвате пред телевизора. Това може да бъде трудно, когато сте изправени пред интригуващи случки, които може да видите как се развиват, ако просто останете за още един епизод. В допълнение към удоволствието, ние често сме склонни да гледаме, за да получим психологическа задоволеност от предишния епизод. Всеки нов епизод ви оставя още повече въпроси от предишния, на които дори не си отговаряме напълно, когато изгледаме следващия. Можете да си зададете предварително определено крайно време, в което да прекратите гледането.

Също така, уверете се, че балансирате гледането на сериали с други дейности. Излизайте с приятели или просто правете нещо забавно. Чрез създаване на допълнителен източник на удоволствие, ще бъде по-малко вероятно да желаете да продължите седенето с часове пред екрана.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!

Любопитно Споделете Споделете