Кога ушите заглъхват?

  • След тежка хрема

При ринит евстахиевите тръби в ухото, които позволяват свободното преминаване на въздуха през носните кухини, могат да се запушат. Така въздухът не достига до лигавицата и тя започва да отделя лепкав течен секрет, който запушва ушите. Някои хора са по-предразположени към това поради прекарани чести отити в детството или предишни проблеми с тъпанчето. За тях е важно да се погрижат да отстранят хремата още в самото й начало и превантивно да правят промивки с морска вода. Понякога се налага лечение с кортизон и антихистаминови лекарства.

  • По време на гмуркане във водата

Може да става дума просто за ушна кал, набъбнала от водата. Но при по-дълбоко гмуркане заглъхването на ушите често се дължи на разликата в наляганията, както това става в самолет или високо в планината. Съществува дори риск от нараняване на тъпанчето. Болката служи като предупредителен сигнал за излизане от водата. След това ушният лекар трябва да прецени дали вътрешното ухо не е засегнато.

  • След концерт

Силната музика (особено високите тонове) може сериозно да увреди слуха. От шума започва да вибрира мембраната на вътрешното ухо, под която се намират клетките, разпознаващи звуците. Когато те са травмирани, някои от тях умират, други се възстановяват, но по съмнителен начин. Съществува риск от частична загуба на слуха. Заглъхването на ушите след концерт е тревожен сигнал. Трябва да се потърси помощта на лекар, който вероятно ще предпише лечение с кортизон.

А може би е ушна кал?

Ушната кал има предпазно и антибактериално значение. Тя се отделя от слуховия канал. Оформянето на тапа от ушна кал зависи от хигиенните навици. Клечките за уши трябва да се използват много внимателно. Тапата може да бъде премахната от ушния лекар с абсорбираща сонда.

Да изравним налягането в ушите

Ако ушите ви са запушени след пътуване със самолет, високо в планината или след подводно плуване, можете да си помогнете сами:

  • Преглъщайте слюнката си, прозявайте се или дъвчете дъвка.
  • Запушете носа си и напъвайте със затворена уста.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #болки в ушите