Нищо не вълнува хората толкова много, колкото любовта. Тя е способна да ни изкачи до седмото небе, а понякога и да ни спусне в най-тъмните бездни на страданието.

Всъщност историята на любовта като обществен феномен на страстта започва към края на Средновековието, споделя социологът Алфред Фур. Преди това мъжете и жените също са се женили и са имали деца, но страстта в отношенията между силния и нежния пол привлича общественото внимание едва с появата на минезенгерите.

Женитбата по любов пък съществува едва от 19 век насам.

Днес любовта е подложена на други изпитания. Социологът Алфред Фур разказва, че хората все още се придържат към представата за романтичния любовен идеал - т.е. партньорът трябва да е най-важното нещо в живота на влюебния. Да, но в същото време всички искат да се развиват в професионален и личен план и това противоречие между идеала и реалността ни кара често да сравняваме количеството и качеството на това, което даваме и това, което получаваме в любовната връзка. На всичкото отгоре ежедневно трябва да се преборваме с проблеми в общуването. На мъжете например им е доста трудно да отгатнат какво точно желае тяхната партньорка.

"Ако жената иска да получи по един или друг повод цветя, а нейният партньор не го забележи навреме, тя веднага започва да си мисли, че не е обичана достатъчно", обяснява Алфред Фур.

В същото време обаче причините, поради които си струва жените да обичат мъжете, не са никак малко, смята публицистката Сабине Брех.

Жените обичат мъжете, защото...

  • Мъжете носят тежките куфари, било то поради желание да демонстрират сила, или пък по задължение.

В същото време те самите не се нуждаят от много багаж - заминават на едномесечна почивка само с една малка чанта. Мъжете с удоволствие подготвят скарата и се заемат с досадното палене на въглищата, поне това гласят резултатите от едно германско проучване, според което 80% от представителите на силния пол с удоволствие застават пред грила. Освен това те пазаруват много по-бързо от жените - все пак 73% от тях предварително са наясно какво точно искат да купят. Те предоставят на нежните си половинки вземането на важни решения - в 60% от случаите изборът на дома се пада на жената, а като цяло жените имат тежката дума при 80 % от семейните покупки. Освен това жените обичат да усещат в прегръдката закрилата на силните мъжки ръце и се възхищават от умението на мъжете да отворят бутилка бира с вилица или със зъби.

  • Мъжете миришат добре?

Какво още кара жените да обичат мъжете? Може би това, че мъжете не си блъскат главата прекалено дълго над проблемните ситуации и може да им бъде доставена радост със съвсем дребни нещица - като гледането на някой футболен мач например. Една от основателните причини за обичта към мъжете е фактът, че в повечето случаи жените напускат партньора си, а не обратното - поне в Германия е така - при 55% от разделите във Федералната република молбата за развод бива подадена от жената и само при 36% от случаите - от мъжа.

Ето накратко и още няколко причини, изброени от публицистката Сабине Брехт за това защо жените обичат мъжете:

Защото мъжете с удоволствие играят с децата си, защото умеят да разсмиват половинките си, отстраняват страховитите паяци от стаите, миришат добре и имат косми по гърдите. Всъщност за последните две можем да поспорим. Но може би в случая всичко е въпрос на вкус.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!