Какво е канелата?

Канелата е една от най-популярните подправки в света. Тя се произвежда от кората на канеленото дърво и се навива на канелени пръчици или се смила на фин прах. Подправката има приятен вкус и топъл мирис, което я прави популярна в кулинарията.

Екстрактите от канеленото дърво се използват и в традиционната медицина от хиляди години. Хората са използвали канела от 2000 г. пр.н.е. в Древен Египет, а през Средновековието лекарите са я използвали за лечение на кашлица, артрит и болки в гърлото. От векове канелата се използва като лекарство в традиционната аюрведична и китайска медицина. Известна с ползите си, свързани с храносмилането и стомашно-чревните оплаквания, канелата отдавна се използва като домашно средство за лечение на киселини, лошо храносмилане и гадене.

Канелата съдържа цинамалдехид - съединение, което придава на подправката характерния ѝ аромат и вкус, както и предполагаемите ѝ ползи за здравето.

© Unsplash

Видове канела

Съществуват два основни вида канела: канела касия и цейлонска канела. Двата вида канела имат различен хранителен свойства. Цейлонската канела, често наричана истинска канела, е най-скъпият сорт. Канела касия, която е по-тъмна и по-твърда, е видът, който най-често се среща в магазините за хранителни стоки. Цейлонската канела произхожда от Шри Ланка, а канелата касия произхожда от Южен Китай. Канелата касиятможе да съдържа сравнително високи концентрации на кумарин - растително съединение, което може да увреди черния дроб.

Хранителни свойства на канелата

Една чаена лъжичка (3 г) канела (смляна) осигурява:

  • 7Kcal / 31KJ
  • 0,1 г протеини
  • 0,9 г въглехидрати
  • 1,6 г фибри

Канелата съдържа също така следи от витамини В и К и антиоксидантите холин, бета-каротин, алфа-каротин, бета-криптоксантин, ликопен, лутеин и зеаксантин.

© Unsplash

Ползи за здравето от канелата

Някои изследвания показват, че съединенията в канелата имат антиоксидантни, противовъзпалителни, антидиабетни и антимикробни свойства и че те могат да осигурят защита от рак и сърдечносъдови заболявания, наред с други състояния. Въпреки това са необходими повече доказателства, за да се потвърдят ползите от канелата. Учените са открили доказателства за някои възможни ползи на канелата за здравето, но много от проучванията не посочват какъв вид канела е използвана или имат други проблеми, които правят заключенията им несигурни.

Някои изследвания показват, че канелата може да е полезна за хора с диабет. Тя може също така да понижи холестерола при хора с диабет. Едно изследване показва, че канелата може да помогне при затлъстяване и загуба на тегло. Изследванията на канелата все още продължават и въпреки че предварителните заключения са обещаващи, все още трябва да бъдат завършени повече добре планирани проучвания върху хора.

Странични ефекти на канелата

В краткосрочен план консумацията на умерени количества канела като подправка или добавка изглежда безопасна за повечето хора. Консумацията на нормални количества канела вероятно няма да окаже голямо влияние върху здравето ви. Не е добра идея да я консумирате в големи количества.

Канелата съдържа кумарин. Консумацията на твърде много кумарин може да доведе до увреждане на черния дроб и да повлияе на кръвосъсирването.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #канела