Освен че се различават по цвят, зелените и жълтите банани се различават по още няколко неща. Зелените и жълти банани се различават по вкус и текстура. Зелените са по-малко сладки и малко по-кисели от жълтите. Освен това зелените банани се обелват по-трудно, докато зрелите банани се обелват лесно.

Зелените и жълтите банани са добри източници на много важни хранителни вещества. Те са с високо съдържание на калий, витамин В6 и витамин С. Състоят се почти изцяло от въглехидрати и съдържат много малко протеини и мазнини.

Зелените банани съдържат голямо количество устойчиво нишесте и пектин, които са свързани с няколко ползи за здравето, включително подобрен контрол на кръвната захар и по-добро здраве на храносмилането. Устойчивото нишесте не се усвоява в тънките черва, поради което често се класифицира като диетични фибри. Бананите губят нишестето, докато узряват. По време на узряването нишестето им се превръща в прости захари.Зелените банани са много засищащи, до голяма степен заради високото си съдържание на фибри. Тези видове фибри също могат да забавят изпразването на стомаха и да намалят апетита. От своя страна това може да ви помогне за яденето на по-малко калории, което може да помогне за загуба на тегло.

Хранителните вещества в зелените банани също могат да имат пребиотичен ефект. Консумацията на зелени банани може да ви помогне за запазването на микрофауната в червата здрава. Вместо да се разграждат в червата, устойчивото нишесте и пектина хранят полезните бактерии, които се намират в червата ви. Това може да увеличи производството на късоверижни мастни киселини, които са важни за храносмилателното здраве.

Зелените банани се считат за здравословни, въпреки че могат да причинят храносмилателни проблеми при някои хора. Хората с алергия към латекс също могат да изпитат проблеми, когато ги ядат.

Зелените банани имат повечето полезни за здравето ползи като узрелите банани. Те са безопасни за ядене за повечето хора и имат много ползи за здравето, които не се срещат при жълтите банани.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #банан