© Unsplash

Учени твърдят, че работните места могат да увеличат производителността, като повдигнат малко температурата.

Учените са вдигнали залозите в битката между половете за температурата в офиса, като откриват, че мозъците на жените работят по-добре при по-високи температури. Мъжете, от друга страна, работят по-добре, когато температурата е по-хладна, според проучване, публикувано в PLOS One.

За проучването 550 германски студенти решават редица задачи в помещения, които са настроени на различни температури. Когато е по-топло жените се представят по-добре по математика и словесни задачи, докато мъжете се справят по-добре в по-студена среда.

Изследователите набрали близо 550 германски студенти. Групите от ученици решават когнитивни задачи - събиране двуцифрени числа, правейки думи от смесен набор от 10 букви и решаващи проблеми с думи - в стаи, вариращи от 16.19 до 32.57 градуса по Целзий.

За жените повишаването на производителността по време на работа при по-високи температури е било значително по-голямо, отколкото намаляването на производителността при мъжете.

За всяко повишаване на температурата с един градус, жените отговарят на 1,75% повече математически въпроси и на 1% повече вербални въпроси правилно, докато мъжете имат 0,6 по-малко правилни отговора в двете категории.

"Нашите резултати показват, че смесените работни места биха могли да повишат производителността, като поставят термостата по-високо от сегашните стандарти", заяви съавторът на изследването Агне Каякайте, изследовател по етика и поведенческа икономика в Берлинския Център по социални науки.

© Unsplash

"Когато започнем при ниски температури, разликата между половете е огромна в математическата задача", казва Каякайте. "С повишаването на температурата жените стават все по-добри и по-добри и в някакъв момент няма разлика между половете."

Все пак са необходими още изследвания. Учените не са намерили горната температурна граница, която влияе на женското представяне, но Каякайте казва, че това е вероятно така, защото експериментът е бил кратък и е нямало достатъчно време, за да стане твърде неудобно за участниците. Тя казва, че бъдещите експерименти трябва да продължат по-дълго и да набират участници с различна възраст и произход.

Каякайте казва, че хората трябва да обръщат внимание на това как се чувстват най-удобно в работна или учебна среда.

„Температурата може да повлияе не само на комфорта, но и на ежедневната работа на хората”, казва тя. "Ако се чувствате по-удобно в офиса с петте си пуловера или без пуловер, това може да повлияе и на работата ви, така че трябва да го приемате сериозно."

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!

Любопитно Споделете Споделете