Въпреки че щитовидната жлеза е малка, тя контролира много процеси в нашето тяло, включително метаболизма, растежа и развитието на тялото. Когато не работи правилно, тя може да произвежда завишено или занижено количество хормони спрямо нуждите на тялото. И в двата случая хората могат да забележат неприятни промени: внезапна промяна на теглото, промени в настроението, дерматологични проблеми и дори рак на гърдата. Можете да намалите риска от много здравословни проблеми, като промените ежедневието си и ограничите вредните си навици.

Не приемате достатъчно мазнини

Когато искате да започнете диета, трябва да знаете кои продукти трябва да спрете да ядете. Диетата с ниско съдържание на мазнини ще ви помогне да отслабнете, но много хора престават да консумират не само лошите мазнини, но и добрите, които са изключително важни за вашия мозък и щитовидна жлеза.

Полезни мазнини се намират в зехтина и лененото масло, яйцата, млечните продукти, месото, рибата и пшеничните зародиши. По-добре е да не ограничавате приема на тези продукти. Така диета ви ще ви помогне да постигнете положителни резултати и тялото ви ще се чувства добре.

В живота ви присъства прекалено много стрес

Стресът засяга всичките системи във вашето тяло, включително ендокринната. Ако сте под постоянно напрежение, щитовидната жлеза спира да работи правилно и произвежда прекалено много или твърде малко хормони. Ако вече сте имали проблеми с щитовидната жлеза, стресът може да доведе до панически атаки или загуба на дългосрочна памет. Липсата на сън и стресиращата работа също са в списъка на рисковите фактори.

Пушите

Пушенето не засяга само вашите бели дробове. Различни проучвания показват, че това вреди и на щитовидната жлеза. Тютюна кара щитовидната жлеза да произвежда все повече и повече хормони, причиняващи хипертиреоидизъм. Димът съдържа токсини, които отнемат 6 дни на тялото, за да се премахнат. През тези дни количеството йод в щитовидната жлеза намалява. Нивото на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта се повишава и работата ѝ се влошава.

Приемате прекалено много кофеин

Няма лошо денят ви започне с чаша кафе, но не е добра идея да се пие твърде често. Кафето и силният чай съдържат кофеин, който увеличава количеството на кортизола в организма. Този стресов хормон засяга щитовидната жлеза и метаболизмът ви се влошава.

Учените все още спорят за количеството кафе, което няма да се отрази на здравето ни - варира от 2 до 6 чаши на ден. 5 килограма зърно кафе съдържа 110-160 мг кофеин (в зависимост от вида кафе). Имайте предвид, че продукти като шоколад, кока кола и енергийни напитки също съдържат кофеин.

Пиете често алкохол

Алкохолът може да увеличи или намали панкреасните секрети. И двата случая засягат тялото: жените започват да изпитват менструални проблеми, а мъжете започват да страдат от ниско либидо. Проблемите с щитовидната жлеза също имат отрицателно въздействие върху вегетативната нервна система и могат да доведат до треперене, тахикардия, чревни нарушения, промени в настроението и други неприятни симптоми.

Ако щитовидната жлеза не работи правилно и произвежда излишни хормони, процесът на разграждането на алкохола се забавя и неговото влиянието върху организма се увеличава.

Ядете прекалено много соеви продукти

Соята съдържа много полезни микроелементи, витамини и дори може да замести продуктите от животински произход. Но не се препоръчва да ядете прекалено много соеви продукти, тъй като те забавят работата на щитовидната жлеза и тя започва да абсорбира по-малко йод.

Намалете количеството соеви храни и добавете към диетата си продукти, съдържащи йод като зеленчуци, плодове и морски дарове. Червените боровинки, скаридите, мидите, калмарите и морската риба са най-добрите приятели на щитовидната жлеза.

Приемате храни с висок гликемичен индекс

Гликемичният индекс е класация на въглехидратните храни въз основа на непосредствения им ефект върху нивата на кръвната захар. Високият гликемичен индекс означава, че процесът на разпадане е прекалено бърз.

Такива храни са сладкиши, паста, тестени изделия и бял ориз. Тези храни съдържат огромно количество въглехидрати и оказват влияние върху процеса на абсорбиране на йод. Йодният дефицит води до проблеми с щитовидната жлеза. Разбира се, почти е невъзможно да спрете да ядете продукти с висок гликемичен индекс, но можете поне да намалите количеството им в диетата си.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #хормонален дисбаланс