© Unsplash

Има два основни типа - исхемичен, който се получава при остър недостик на кислород за мозъчните клетки поради запушване на кръвоносен съд и хеморагичен, причинен от кръвоизлив в мозъка. Тялото ни е неспособно да функционира нормално и съответно мозъчният удар е последван и от редица симптоми, за които трябва да се оглеждате.

Симптомите на инсулт обикновено се развиват бързо, но понякога може да отнеме часове или дори дни, докато забележите, че нещо не е наред. Така че, ако смятате, че вие или някой около вас може да има някой от тези симптоми, важно е да не го пренебрегвате, дори и да не ви изглежда твърде сериозен.

 1. Високо кръвно налягане
 2. Високото кръвно налягане може да доведе до тежки проблеми като инсулт чрез увреждане на мозъчните нерви или отслабване на кръвоносен съд и последващото му пропукване или разкъсване. Освен това, високото кръвно налягане понякога е причината за образуването на съсиреци в кръвообращението, които достигат до мозъка и това води до инсулт.

 3. Изтръпване от едната страна на тялото - лице, ръце или крака
 4. Обичайно е да имате изтръпване или слабост в лицето, ръката или крака на една от двете страни на тялото. В някои случаи може да има и парализа на противоположната страна на мястото, където ударът е настъпил в мозъка. Ако забележите необичайна усмивка на лицето на ваш познат, потърсете спешно лекар.

 5. Проблеми със зрението
 6. Инсултът може да причини двойно виждане, загуба на зрение в едното око или замъглено виждане. При проучване, проведено във Великобритания , са били запитани около 1300 души, всички от които са си спомнили за проблеми със зрението.

 7. Внезапна мигрена или силно главоболие
 8. По време на инсулт кръвният поток към мозъка е блокиран поради запушване на кръвоносен съд. Това може да доведе до разкъсване и увреждане на съда, което води до много внезапна мигрена или главоболие.

 9. Проблеми с говора
 10. Несвързаната реч може да показва, че човек е получил мозъчен удар. Ако забележите проблеми с говора на някого, помолете човека да повтори нещо бързо.

 11. Замаяност или умора без причина
 12. Проучвания показват, че световъртежът и замаяността също са често срещан фактор сред пациентите, които са претърпяли инсулт. Тези състоянието могат да бъддат резултат от засегната мозъчна страна.

 13. Сковаността в областта на врата или рамената
 14. Спукан кръвоносен съд в мозъка може да причини скованост във врата или рамената. Ако не можете да докоснете брадичката си до гърдите си (имайки предвид, че нямате затлъстяване или друг проблем), незабавно отидете на лекар.

Други възможни съпътстващи симптоми на инсулта могат да бъдат: припадъци, задух, объркване или неотзивчивост, внезапна поведенческа промяна, раздразнение, халюцинации, гадене или повръщане, хълцане.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #инсулт