© Unsplash

Дали се използват за принуждаване на жените да се впишат в идеалите за красота според обществото или просто са чудесни изобретения, които правят живота на нежния пол по-удобен и лесен. Служат за поддържане, оформяне или повдигане на бюста. Независимо дали ги обичате или ги мразите, има някои факти за тях, които трябва да знаете, преди да решите дали да се възползвате от практичността им или пък не се притеснявате да се разхождате наоколо без нищо под блузата.

Как да разберем дали носим правилния размер?

Около 80% от жените носят грешния размер. Следвайте тези правила, за да сте сигурни, че купувате и носите точния размер за вас:

  • Чашките трябва да са гладки и да не са набръчкани - гърдите ви не трябва да изкачат извън сутиена, нито да има пространство между него и гърдата ви.
  • Частта, в която се намират банелите, трябва да е прилепена успоредно към тялото.
  • Отзад сутиенът трябва да е опънат по гърба ви - общото правило е, ако не можеш да се побереш без усилие два пръста под закопчалката, е твърде стегнат.
  • Когато вдигате ръцете си, сутиенът трябва да остава неподвижен.

Срокът на годност на сутиена е приблизително между 6 и 9 месеца.

Сменяйте сутиените си на всеки шест-девет месеца. Не знаехте, нали? Е като се има предвид, че повечето ни сутиени в гардероба са на повече от 1-2 години, време е да отскочим до близкото магазинче за бельо и да ги подновим. Можете да дарите старите за благотворителност, а когато ги премахнете и гардероба ви изглежда по-празен, ще имате повод да си купите ново привлекателно бельо.

Трябва да перем нашите сутиени поне веднъж седмично.

Може да е трудно да следите колко пъти сте носили сутиен, откакто сте го изпрали за последно. Но, ако носите мръсен сутиен, появата на пъпки и беленето на кожата ще са само няколко от потенциалните последици. Затова внимавайте и гледайте да перете сутиените си често.

Банелите не причиняват рак.

Според ново изследване, и противно на общоприетото вярване преди около десетилетие, носенето на сутиен с банели не причинява рак на гърдата. Д-р Сали Нортън, консултант на NHS, обсъди причините за рака на гърдата с The Daily Mail. На въпроса дали жените, които носят такъв тип сутиени, причиняват рак на гърдата, д-р Нортън е казал: "Не. Това е мит, започнат и увековечен от някои неопитни научни изследвания, които оттогава са били опровергани много пъти." Така че не се безпокойте и носете какъвто и да е тип сутиен, който ще ви харесва и приляга, включително такъв с банели.

Първият проектиран сутиен е бил ужасяващ.

Патентован от Мари Туцек през 1893 г.. За тази корсетоподобна изработка са били използвани метал и картон с цел повдигане на гърдите (ох!).

Откривателите на сутиените са гърците.

Както и много други неща в днешно време, първите регистрирани сутиени ни водят до Древна Гърция, според Би Би Си.

Спането със сутиен предотвратява ли увисване на бюста?

На някои жени им е по-удобно да бъдат със сутиените си и през нощта, докато други ги свалят в момента, в който влязат през входната вратата.

Но няма реално доказателство, че носенето на сутиен 24/7 би спряло увисването на вашите гърди. Така че не се мъчете, ако не ви е комфортно.

Колко струва най-скъпият сутиен в света?

Само $ 10 милиона... Сутиенът "Royal Fantasy", който е покрит с рубини, сапфири и диаманти, е носен от Кандис Суaнeпол по време на „Модното шоу на Виктория Сикрет“ през 2013г.

Жените от Великобритания имат най-големите гърди.

Около 50% от британските жени носят поне чашка D. Бумът в размера може да се дължи на затлъстяване или на създадени от човека химикали и хранителни консерванти, на еволюция или суета.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!