© Unsplash

Мозъкът ни възприема неразбираеми за нас неща. Много изследвания успяват да проследят как той реагира на музката. Ето няколко факта за влиянието на музиката върху нашия мозък:


 1. Обикновено по време на кулминацията на песента, мозъкът отделя допамин. В резултат на това усещаме изтръпване на кожата всеки път, когато слушаме приятна музика.
 2. Отделянето на допамин се свързва още с приятните емоции, мотивацията и силният порив да направим нещо необикновено. Това е така, защото хубавата музика ни помага да открием себе си и да се справим с различни душевни терзания.

 3. Ритъмът на сърцето ни се нагажда спрямо този на музиката, която слушаме в даден момент.
 4. Може би всеки ще си спомни за случай, когато е чул любимата си песен и е усетил как по тялото му преминават тръпки, а пулсът му се е ускорил. Учени са доказали, че музиката променя сърдечния ритъм, дишането и кръвното налягане. В изследвания се посочва, че сърдечно-съдовата система успява да улови звука и да го интерпретира по свой собствен начин. Това оказва влияние върху физическите ни показатели.

 5. Слушането на музика по време на тренировки подобрява представянето ни.
 6. Слушайки музика, нашето съзнание се отклонява от усещането за дискомфорт и болка по време на физически натоварвания. Настроението и издръжливостта също се подобряват.

 7. Музиката е лечебна. Музикотерапията е позната от векове. Как действа? Музиката насочва невроните към организирано движение, а частта на мозъка, която отговаря за обработването на движенията, се свързва и с речта. Точно заради това този вид терапия е особено подходяща за хора, изпитващи затруднения с речта и моториката – след инфаркт или при паркинсон, например.
 8. „Мисля, че музиката сама по себе си е лечебна. Това е експлозивен израз на човечеството. Това е нещо, което докосва всеки един от нас. Без значение към коя култура принадлежим, всички обичат музиката. “ – Били Джоел

 9. Мозъкът ни се нуждае от музика, както тялото от храна. Това отново се свързва с отделянето на допамина, отговорен за чувството на еуфория, секса, зависимостите и дори нуждата от храна. Чрез музиката психиката ни се разтоварва и успява да се справи с натрупаните емоции.
 10. „Музиката може да промени света, защото може да промени хората.“ – Боно, U2

 11. Свиренето на музикален инструмент подобрява уменията за разсъждение и фината моторика. След проведени изследвания с деца, учени твърдят, че при свирене на музикален инструмент за три или повече години, моторните им умения са станали по-добри. Обогатяването на речниковия запас също се свързва със свиренето.
 12. "Където думите се провалят, говори музиката." – Ханс Кристиан Андерсен

 13. На всеки му се е случвало в съзнанието му да се запамети дадена песен, която да продължи да звучи в главата му за дълго време. Това е т.нар. „ушно червейче“ или когнитивен сърбеж в мозъка. Причината за появата му е, че трябва да попълни празнотите в ритъма на съответната песен, т.е. дори след като песента е свършила, мозъкът продължава да си я „пее“.
 14. „Добрите песни нямат възраст. Те живеят вечно.“ – Алла Пугачова

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #мозък #емоции #музика
Любопитно Споделете Споделете