© Sven Mieke on Unsplash

Нашите котешки приятели ни даряват с безрезервна любов и безкрайни забавни моменти. Като отговорни стопани, ние сме длъжни да им осигурим не само ласки и вкусна храна, но и безопасен дом. Някои растения, които на пръв поглед изглеждат безобидни, крият потенциална опасност за котките. Те съдържат токсични вещества, които при поглъщане могат да причинят сериозни здравословни проблеми и дори смърт.

За да предпазим пухкавите си приятели от неприятности, е важно да познаваме опасните растения и да ги държим далеч от дома си или поне на безопасно разстояние от любопитните котешки муцунки. Ето 9 растения, които могат да отровят вашата котка:


© Photo by Earl Wilcox on Unsplash

1. Лилии


Лилиите са изключително токсични за котките. Всички части на растението, включително венчелистчетата, стъблата, листата, прашеца и дори водата във вазата, са силно токсични и могат да причинят остро увреждане на бъбреците.

Дори минимално количество лилия може да доведе до бърза бъбречна недостатъчност, която може да се окаже фатална в рамките на 12 до 72 часа. Опасността е съществена, дори при поглъщане на цветен прашец, полепнал по козината на котката.


© pisauikan on Unsplash

2. Алое вера


Въпреки многобройните си ползи за хората, алое вера може да бъде доста опасно за котките. Растението съдържа съединения, наречени сапонини, които са токсични за котките при поглъщане.

Въпреки че котките обикновено не умират от консумация на алое, то може да предизвика силно повръщане и диария, които могат да доведат до опасни нива на дехидратация.


© ANKUR MADAN on Unsplash

3. Дифенбахия


Дифенбахията първоначално дразни лигавицата поради иглестите си кристали, които се забиват в нея. Тези кристали са обвити с възпалителни вещества, които засилват болката и увреждат тъканите. В редки случаи дифенбахията може да причини смърт от задушаване. Важно е да се отбележи, че отравянето с дифенбахия рядко е фатално за котките.


© Outi Marjaana on Unsplash

4. Спатифилум


Неразтворимите кристали калциев оксалат правят спатифилум отровен за бозайници, включително котки. Така че, ако котката ви сдъвче растението, токсичното вещество може да предизвика повръщане, дискомфорт и слюноотделяне. За щастие, други по-тежки странични ефекти са редки.


© Annie Spratt on Unsplash

5. Нарцис


Всички части на нарцисите са отровни за котките. . Луковицата е най-токсичната част, но дори и поглъщането на малки количества от други части на растението може да причини здравословни проблеми.

Нарцисите съдържат ликорин, алкалоид, който предизвиква повръщане. В по-тежки случаи котките, които са погълнали нарциси, могат да получат сърдечна аритмия, изключително ниско кръвно налягане, затруднено дишане и конвулсии.


© ROBERTA JANINE VERAS PAULINO on Unsplash

6. Каланхое


Каланхоето, макар и често срещано стайно растение, крие потенциална опасност за котките. При поглъщане, всички части на растението могат да причинят отравяне, дължащо се на съдържащите се в него токсини, наречени буфадиенолиди.

Симптомите на отравяне с каланхое най-често се изразяват в стомашно-чревни проблеми, като повръщане и диария. В по-тежки случаи, особено при поглъщане на голямо количество от растението, токсините могат да засегнат сърдечния ритъм на котката, водещо до слабост, аритмия, треперене, и в крайни случаи – до колапс.


© Peter Schad on Unsplash

7. Олеандър


Олеандърът е цъфтящ храст, познат със своите красиви цветове. Важно е да се знае, че той е силно токсичен за котките. Всички части на растението, включително водата, в която са стояли клонки, съдържат сърдечни гликозиди, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Наред със сърдечните проблеми при котките могат да се наблюдават повръщане, диария, летаргия, треперене и гърчове. Дори малки количества олеандър могат да бъдат фатални за котките.


© Timo C. Dinger on Unsplash

8. Лалета


Лалетата са отровни за котките поради наличието на токсични вещества, наречени гликозиди, най-вече тулипанин А и В. Тези гликозиди дразнят чувствителните тъкани в устата, хранопровода, стомаха и червата на котката.

Всички части на лалето съдържат опасните съединения, но те са най-концентрирани в луковиците. Дори малки количества от растението могат да отровят вашата котка.


© Haley Owens on Unsplash

9. Азалии


Азалиите са изключително отровни за котките. Съдържат граянотоксин, който нарушава натриевите канали в клетките. Това може да попречи на нормалното функциониране на мускулите и нервите, включително сърдечните. Дори малка хапка от която и да е част на растението може да бъде фатална.


Важно: Този списък не е изчерпателен и включва само някои от най-често срещаните опасни за котки растения. Много други растения могат да бъдат отровни за котките.


Внимание: Ако подозирате, че вашата котка е погълнала отровно растение, незабавно се свържете с ветеринарен лекар. Бързата реакция може да спаси живота на вашия домашен любимец.


Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #котки
Любопитно Споделете Споделете