© Kadarius Seegars on Unsplash

Феруловата киселина, която често остава в сянката на съставки като витамин С и ретинол, заслужава признание заради антиоксидантните си свойства. Тя е естествен антиоксидант, често използван в продуктите за грижа за кожата, която предпазва от стареене, слънчеви лъчи и възпаление.

Какво представлява феруловата киселина?

Ферулова киселина (Ferulic Acid) е органично съединение, получено от растителни клетки. Тя принадлежи към група химикали, наречени хидроксицинамови киселини. Съдържа се в различни храни, включително овес, домати, ябълки ориз, цитруси и др. Тя е вид антиоксидант, което означава, че помага за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които атакуват клетките в тялото и ги увреждат. В кожата увреждането от свободните радикали води до появата на бръчки и други признаци на стареене. Освен това те могат да направят кожата ви по-податлива на рак.

Феруловата киселина може да направи по-ефективни и други антиоксиданти. Поради тази причина често се използва заедно с обичайни антиоксиданти като витамин С и витамин Е в продуктите за грижа за кожата.

Какви са ползите от феруловата киселина за кожата?

Феруловата киселина е многофункционална съставка, която може да предложи редица ползи за кожата ви.

 • Забавя стареенето: Едно от основните предимства на феруловата киселина са нейните мощни антиоксидантни свойства. Тя се бори със свободните радикали - нестабилни молекули, които увреждат клетките на кожата и допринасят за появата на признаци на стареене като бръчки и слънчеви петна. Неутрализирайки тези свободни радикали, феруловата киселина помага да защитите кожата си и да поддържате младежкия ѝ вид.
 • Защита от слънцето: Феруловата киселина усилва защитата на слънцезащитните продукти, предпазвайки от вредните UV лъчи. Тя е като слънчев чадър, който предпазва кожата от фотостареене и рак.
 • Намалява възпаленията: Сбогом пъпки! Противовъзпалителните свойства на феруловата киселина успокояват раздразненията, зачервяванията и белезите от акне.
 • Сияйна и гладка кожа: Феруловата киселина изсветлява тена, изравнява пигментацията и премахва видимите капилярио, което води до по-равномерен и сияен тен.
© pmv chamara on Unsplash

Има ли феруловата киселина странични ефекти?

Повечето хора могат спокойно да добавят ферулова киселина към рутинната си грижа за кожата. Някои хора я използват два пъти дневно, но други смятат, че е по-добре да я прилагат само веднъж.

Въпреки че феруловата киселина обикновено се смята за безопасна за повечето типове кожа, има няколко неща, които трябва да се имат предвид:

 • Чувствителна кожа: Хората с чувствителна кожа могат да изпитат дразнене, особено при първата употреба на ферулова киселина. Винаги е най-добре да направите тест, за да видите как кожата ви ще реагира към продукта.
 • Алергични реакции: Съществува и вероятност да получите алергична реакция от феруловата киселина.Симптомите биха били типични за алергична реакция, като зачервяване или сърбеж.

Как да включите феруловата киселина в грижата си за кожата?

Феруловата киселина служи като активна съставка в различни продукти за грижа за кожата.

 • Серумите често са най-често срещаният продукт, в който може да се съдържа ферулова киселина. Потърсете серуми, които я комбинират с други антиоксиданти като витамин С и Е за по-голяма ефективност.
 • Можете да откриете феруловата киселина и в съставките на хидратиращи кремове и слънцезащитни кремове.
 • Маските също могат да бъдат добър вариант, тъй като позволяват на феруловата киселина да остане върху кожата за по-дълъго време.

Най-подходящото време за нанасяне на ферулова киселина е сутрин като част от дневната грижа за кожата.

 • Основното предимство на феруловата киселина се крие в нейните антиоксидантни свойства, които се борят със свободните радикали, които преобладават най-вече през деня поради фактори като излагане на слънце и замърсяване.
 • Въпреки че не замества слънцезащитния продукт, феруловата киселина може да повиши ефективността на слънцезащитния продукт, като осигури допълнителна защита срещу UV лъчите.

Важно: Винаги се консултирайте с дерматолог, преди да добавите нова съставка към вашата рутина за грижа за кожата, особено ако имате чувствителна кожа или други кожни проблеми. Винаги е добра идея да тествате продукта върху малка част от кожата си 24 часа преди да го нанесете върху лицето си

© Content Pixie on Unsplash

Как феруловата киселина взаимодейства с други съставки в продуктите за грижа за кожата?

 • Витамини С и Е: Известно е, че феруловата киселина усилва действието на други антиоксидантни съставки, особено на витамините С и Е. Като стабилизира тези витамини, тя им помага да се задържат по-дълго и да действат по-ефективно върху кожата ви.
 • Хиалуронова киселина: Феруловата киселина сама по себе си не взаимодейства пряко с хиалуроновата киселина, но заедно те могат да бъдат мощен тандем: феруловата киселина предпазва от увреждане от свободните радикали, а хиалуроновата киселина хидратира кожата.
 • Ниацинамид: Феруловата киселина има потенциала да подобри стабилността и ефективността на ниацинамида, като по този начин може да увеличи ефекта му.
 • Ретинoл: Феруловата киселина и ретинолът могат да бъдат мощно средство в борбата срещу стареенето на кожата. Феруловата киселина предпазва кожата от свободните радикали, които отслабват действието на ретинола. Някои проучвания предполагат, че феруловата киселина може да повиши стабилността на ретинола, подобно на ефекта ѝ върху витамин С.
 • Ресвератрол: Феруловата киселина стабилизира ресвератрола, което го прави по-ефективен. Заедно те могат да осигурят по-добра защита срещу UV лъчите. Съществува и вероятност феруловата киселина да помага на ресвератрола да проникне по-дълбоко в кожата.
 • Ексфолиращи киселини: Макар че феруловата киселина по принцип е щадяща, тя може леко да понижи pH на кожата. Ексфолиращите киселини ("AHAs/BHAs") също действат като понижават рН на кожата, за да стимулират ексфолирането. Използването им заедно, особено непосредствено една след друга, може допълнително да понижи рН и потенциално да раздразни кожата. Опитайте се да избягвате прилагането на ферулова киселина с химически ексфолианти като гликолова, млечна и салицилова киселина.

Важно: Възможно е да има взаимодействия между феруловата киселина и други съставки в продуктите за грижа за кожата.

Какво друго трябва да знаете за феруловата киселина?

 • Съхранение: Трябва да пазите феруловата киселина от топлина, слънчева светлина и кислород. Търсете продукти, които се предлагат в контейнери от тъмно стъкло, които предпазват серума вътре от пряка слънчева светлина. Съхранявайте продуктите на хладно място, а не в баня, която редовно се затопля и запарява.
 • Окисляване: Следете цвета на всички продукти с ферулова киселина. Ако забележите, че е променила цвета си от светлозлатист към по-тъмнокафяв, това означава, че се е окислила и вече не е ефективна.

Феруловата киселина е ценна съставка за красива и здрава кожа.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Козметичен речник #Ферулова киселина