© Angélica Echeverry on Unsplash

Какво е бакучиол?

Бакучиол е натурален екстракт, получен от листата и семената на растението Psoralea corylifolia, познато още като бабчи. От векове се използва в аюрведа, китайската медицина и тамилските сиддха практики. Известен със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, бакучиолът се използва за стимулиране на заздравяването на кожата, успокояващо и облекчаващо действие.

Какви са ползите от бакучиолa за кожата?

През последните години бакучиолът придоби популярност като естествена алтернатива на ретинола - добре позната съставка за справяне с признаците на стареене.

Ето някои от ползите на бакучиола за кожата:

  • Изравнява тена на кожата: Бакучиол прониква дълбоко в кожата, като намалява появата на тъмни петна и хиперпигментация.
  • Намалява фините линии: Подобно на ретинола, бакухиолът стимулира регенерацията на клетките и производството на колаген, като намалява появата на фини линии и бръчки.
  • Не предизвиква сухота или дразнене: За разлика от някои други съставки в грижата за кожата като ретинол, бакухиолът е нежен към кожата и обикновено не предизвиква сухота или дразнене.
  • Ускорява регенерацията на кожните клетки: Бакучиол сигнализира на клетките да увеличат производството и оборота на колаген, като подпомага регенерацията на кожата.
  • Подходящ за всички типове кожа: Нежният характер на бакухиола го прави подходящ за почти всички типове кожа.
  • Подпомага успокояването и заздравяването на кожата: Като насърчава здравословния клетъчен оборот и регенерация, бакухиолът може да допринесе за успокояване и заздравяване на кожата.
  • Антиоксидантни свойства: Бакучиол може да помогне за предпазване на кожата от увреждане от свободните радикали, причинено от фактори на околната среда като замърсяване и излагане на слънце.
  • Потенциални ползи при акне: Някои проучвания показват, че бакучиолът може да има противовъзпалителни свойства и потенциално да помогне за намаляване на пъпките.

Като цяло бакучиолът предлага редица ползи за кожата, особено за тези с чувствителна кожа, които не понасят ретинол.

© kevin laminto on Unsplash

Има ли бакучиол странични ефекти?

Бакучиолът обикновено се счита за добре поносима съставка, дори за хора с чувствителна кожа. Въпреки това, както при всеки друг продукт за грижа за кожата, има вероятност да изпитате известно дразнене. Макар и рядко, при някои хора може да се появи зачервяване, сухота или сърбеж след употреба на продукти с бакучиол.

Как да включите бакучиолa в грижата си за кожата?

Търсете серуми или хидратиращи кремове с бакучиол. Концентрацията може да варира, затова започнете с по-нисък процент (около 0,5%) и вижте как кожата ви го понася. Бакучиолът обикновено е щадящ и може да се използва сутрин и вечер. Нанасяйте го след почистване и тониране, но преди слънцезащитния крем.

Как бакучиолa взаимодейства с други съставки в продуктите за грижа за кожата?

Макар и рядко, съществува известен риск от смесване на бакучиол с бензоил пероксид или силни ексфолиращи киселини (AHAs/BHAs). Бензоил пероксидът и може да бъде доста изсушаващ и дразнещ за някои, а когато се използва с бакучиол, може да засили тези ефекти. AHA и BHA киселините ексфолират кожата и може да я направят по-чувствителна. Използването им с бакучиол може да увеличи риска от дразнене.

Бакучиолът изглежда е съвместим с широк спектър от съставки, включително хидратиращи съставки (серамиди, хиалуронова киселина) и антиоксиданти (витамин С).

Защо да използвате бакучиол вместо ретинол?

Подобно на ретинола, бакухиолът помага за предотвратяване на фините линии и бръчките, като същевременно подобрява плътността и еластичността на кожата. За разлика от ретинола обаче бакухиолът е естествен и вегетариански. Освен това, за разлика от ретинола, който може да направи кожата по-чувствителна към слънцето, бакучиолът може да намали чувствителността на кожата към вредните слънчеви лъчи според проучване.

Бакучиолът толкова ефективен ли е, колкото ретинола?

Британският журнал по дерматология установи, че бакучиолът е също толкова ефективен, колкото и ретинолът, когато става дума за справяне с признаците на стареене, но също така е по-малко дразнещ.

Важно: Винаги се консултирайте с дерматолог, преди да добавите нова съставка към вашата рутина за грижа за кожата, особено ако имате чувствителна кожа или други кожни проблеми. Винаги е добра идея да тествате продукта върху малка част от кожата си 24 часа преди да го нанесете върху лицето си. Тази информация не е предназначена да замени професионален медицински съвет. Резултатите от употребата на бакучиол могат да варират при различните хора.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!


Вижте и други публикации по темата: #Козметичен речник #Бакучиол #грижа за кожата