© freestocks on Unsplash

Прекарването на качествено време с куче увеличава силата на мозъчните вълни, свързани с релаксацията, съобщи „Дейли Мейл“.

Кучетата са известни със своята лоялност, другарство и способността си да разсмиват своите стопани.

Според проучването прекарването на качествено време с най-добрия приятел на човека спомага за намаляването на стреса и тревожността.

Изследователите са установили, че общуването с кучета предизвиква електрическа активност в частта на мозъка, свързана с релаксацията, концентрацията, творчеството и вниманието.

Екипът от университета Конкук в Южна Корея е набира 30 възрастни участници за своето проучване.

Те са помолени да извършат осем различни дейности с добре обучен четиригодишен пудел, включително да играят с играчка, да му дават лакомства и да се снимат с него.

© Helena Lopes on Unsplash

Анализът показва, че силата на алфа мозъчните вълни се увеличава, когато участниците играят с кучето и го разхождат, което отразява състояние на релаксация.

Тези, които са участвали в проучването, също така съобщават, че се чувстват значително по-малко уморени, депресирани и стресирани след всички дейности, свързани с кучетата.

Д-р Жаклин Бойд, старши преподавател по науки за животните в университета Нотингам Трент, коментира проучването и каза, че резултатите „едва ли ще бъдат изненада за стопаните на кучета“.

„Количественото измерване на мозъчната активност при хората по време на различни видове пряко взаимодействие с кучетата допринася за по-доброто разбиране на връзката между човека и кучето“, допълни тя.

Хареса ли ви? #Споделете с приятели!

Любопитно Споделете Споделете